Reklama

Wyszukaj przepis

Kakaowiec na miodzie

Dzień dobry ja dziś dla Państwa z propozycją na pyszne ciasto bardzo proste w wykonaniu, jak wiadomo na piernik dojrzewający trzeba dużo czasu a właściwie tygodni aby upiec piernik jak marzenie. Ja jednak wczoraj wymyśliłam inne ciasto które na spokojnie można zastąpić piernikiem a co najważniejsze nie trzeba czekać, bo mamy gotowe od ręki wystarczy mieć tylko składniki i szczere chęci do jego przygotowania

składniki :

  • 1 jajko rozmiar M,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 4 z górką łyżki miodu wielokwiatowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 3/4 słoika powideł śliwkowych słoik 300 g,
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 %,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie :

Do miski dodać wszystkie składniki czyli : mąkę, sodę, proszek do pieczenia, jajko, mleko, olej, kakao, cynamon i miód oraz powidła śliwkowe ( zamiast cynamonu można dodać przyprawę do piernika lub i to i to ). Wszystko razem zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Po zmiksowaniu odstawić na 10 minut aby ciasto odpoczęło

Po wyznaczonym czasie gdy ciasto już odpoczęło, przygotować blaszkę 35 na 12 wyłożyć ją papierem do pieczenia, przełożyć całą masę na ciasto ( masa ma konsystencję gęstej śmietany ) wyrównać wierzch ciasta a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec przez 55 - 60 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta i tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wyjąć razem z papierem na deskę i jeszcze ciepłe obsypać cukrem pudrem


Lekko ostygnięte ciasto po zmierzeniu ma od 8 - 9 centymetrów  jak widać na załączonym zdjęciu, po mimo że ciepłe bardzo ładnie się kroi, nie rozpada się ani za bardzo się nie kruszy. Ciasto jest lekko wilgotne w środku i bardzo pulchne. Można zamiast cukru pudru przygotować do tego ciasta polewę czekoladową lub polać lukrem, a gdy całkowicie ostygnie wtedy na spokojnie można je przełożyć powidłami śliwkowymi najlepiej swojskiej roboty
W tym cieście nie ma ani grama cukru tylko miód wielokwiatowy który otrzymałam od https://miodowewzgorze.pl/ z czego bardzo się cieszę gdyż miód jest o wiele zdrowszy niż cukier. Moje przestudzone już ciasto pokroiłam na grubsze kromki i smarowałam powidłami śliwkowymi można również dać bitą śmietanę lub swój ulubiony dżem nie muszą to być akurat powidła. Całe ciasto również można przełożyć kto czym będzie miał ochotę, serdecznie polecam upieczenie tego ciasta u mnie powstało w głowie w ciągu sekundy i od razu wzięłam się za robotę a że miałam tylko jedno jajko to myślę spróbuję wyjdzie to ok jak nie to trudno i tu wielkie zaskoczenie bo wyszło ciasto rewelacyjne 










Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty