Reklama

Wyszukaj przepis

Kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym

Nie macie pomysłu co zrobić z ziemniakami które zostają wam z obiadu ? przychodzę dla was z pysznym pomysłem na obiad bardzo szybki w przygotowaniu a mianowicie kotlety ziemniaczane nadziane pieczarkami lub czyste bez niczego ale decyzja już należy do Państwa, ja podam tylko przepis jeżeli ktoś zechce to z niego skorzysta jeśli nie to nic na siłę 😉 

składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 2 łyżki świeżego kopru,
  • 2 łyżki mąki pszennej

farsz pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek,
  • 2 średnie cebule,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
  • 0,5 łyżki soli drobnej,
  • 3 łyżki oleju 

dodatkowo:

  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

wykonanie:

Na początek przygotować farsz aby zdążył ostygnąć, na patelnię wlać olej rozgrzać go a następnie dodać cebulę pokrojoną dowolnie soląc ją i podsmażyć na lekko rumiany kolor. Gdy już mamy podsmażoną ładnie cebulę wtedy dodać pieczarki oczyszczone wraz z nóżkami i pokrojone drobniej, smażyć na dużym ogniu do czasu aż wyparuje cała woda z dodanych pieczarek, w trakcie smażenia mieszać co jakiś czas aby równo się usmażyło i wsypać świeżo zmielony pieprz czarny. Po usmażeniu całości zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia

Jak już przygotowany farsz sobie stygnie zabieramy się za przygotowanie masy na kotlety ziemniaczane czyli przeciśnięte przez praskę lub zmielone przez maszynkę ziemniaki z dnia poprzedniego wyjąć z lodówki wbić do nich jajka oraz dodać drobno pokrojony świeży koper i wyrobić całość ręką, w trakcie wyrabiania dodać mąkę i połączyć wszystko ze sobą na jednolitą masę ( można dodać jedno jajko będzie wtedy masa bardziej zbita, ja specjalnie zrobiłam luźniejszą masę bo tak właśnie lubimy )

Z już przygotowanej masy ziemniaczanej za pomocą mokrych rąk nabierać dowolny kawałek masy rozpłaszczyć je w dłoni, nałożyć solidną łyżkę farszu pieczarkowego a następnie uformować kotleta jak już jest dobrze uformowany że farsz nie ucieka wtedy kotlet obtoczyć w bułce tartej i układać na talerzach ( ja przygotowałam jedne z farszem pieczarkowym a drugie na prośbę syna bez farszu ), farsz oczywiście może być dowolny nie koniecznie pieczarkowy


Jak już mamy przygotowane wszystkie kotlety, na dużą patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni może być troszkę więcej rozgrzać go a następnie układać przygotowane kotlety i smażyć z obu stron na średnim ogniu na ładny złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerze, kotlety już usmażone nie wchłaniają dużo oleju


Usmażone kotlety to szybkie rozwiązanie na obiad kiedy nie mamy za zbytnio czasu aby go przygotować, można je podać jak ja na przykład na farszu który nam pozostał lub przygotować sos grzybowy albo kto jaki lubi. Do takich kotletów można podać ćwikłę a nawet ogórka konserwowego czy kiszonego a do popicia może być zimne mleko lub maślanka. Z podanych składników wyszło mi 10 sporych kotletów ziemniaczanych 4 sztuki z farszem pieczarkowym i 6 sztuk czystych bez dodatków


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty