Reklama

Wyszukaj przepis

Pierś kurczaka w cieście francuskim

Mam dziś dla Państwa świetną przekąskę obiadową chcecie przepis ? jedzonko przygotowuje się bardzo szybko a gotowe jest w czterdzieści pięć minut. Może to nic specjalnego ale jeżeli nie macie pomysłu na pierś kurczaka to mam dla was idealne rozwiązanie, tak więc jeśli lubicie piersi kurczaka i macie w lodówce ciasto francuskie to nic innego jak tylko przygotować taki posiłek a na pewno zaskoczycie swoich bliskich. Zatem zabieram się za napisanie krok po kroku jak i co przygotować 😉

składniki:

  • 700 g piersi z kurczaka - 2 sztuki,
  • 1 ciasto francuskie 300 g,
  • 1 opakowanie sera mozzarella 195 g brutto,
  • 6 plastrów szynki z kurczaka cienkie plastry,
  • 0,5 łyżki przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 1 jajko rozmiar M

wykonanie:

Na początek przygotować piersi kurczaka opłukać je w zimnej wodzie i osuszyć za pomocą durszlaka a następnie ręcznika kuchennego, po osuszeniu poodcinać niepotrzebne błonki. Następnie w każdej z piersi ( ja miałam trzy mniejsze sztuki ) od boku zrobić za pomocą noża tak zwaną kieszonkę, jak już kieszonki w każdej z piersi mamy wykonane wtedy z sera mozzarella wylać zalewę w której się znajduje ser a następnie osuszony ser podzielić na trzy równe kawałki

Do już przygotowanych kieszonek z piersi kurczaka powkładać ser mozzarella oraz po dwa plastry szynki z kurczaka ( jeśli ktoś będzie miał ochotę można dodać inne nadzienie na przykład szpinak czy pomidory w sumie kto co woli ). Gotowe z farszem piersi poukładać w misce a następnie posypać je przyprawą do kurczaka oraz dodać suszony czosnek niedźwiedzi, we wszystkie piersi przygotowane wetrzeć dodane przyprawy i odstawić na 10 minut aby mięso przeszło przyprawami


Po wyznaczonym czasie przygotować ciasto francuskie, rozwinąć je a następnie za pomocą radełka pokroić od szerszej strony na pasy po 13 centymetrów a następnie każdy z pasów przygotować od stron zewnętrznych wykonać nacięcia zostawiając cały środek. I tak na nie pocięty środek położyć przygotowaną pierś kurczaka po czym zawijać ją paskami które są po bokach formując tak zwane wiązanie mumii, może nie wyszły mi idealnie ale są 😂😂😂

Jak już mamy przygotowane i pozwijane wszystkie piersi kurczaka wtedy całe jajko roztrzepać za pomocą widelca i posmarować wszystkie przygotowane na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia piersi w cieście, można posypać odrobiną czarnuszki. Po takim przygotowaniu rozgrzać piekarnik ustawiając go na 200 stopni i piec 45 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta z piersią. Upieczone wyjąć z piekarnika i można zajadać

Upieczone przepyszne z wierzchu ciasto chrupiące a w środku pyszna soczysta pierś świetnie nada się jako danie obiadowe z dowolną surówką a nawet jako przekąska na przykład na zbliżającego się Sylwestra. Tak przygotowaną pierś kurczaka w cieście francuskim można jeść na gorąco jak również na zimno, po rozkrojeniu fajnie wypływa ser mozzarella choć u mnie na zdjęciu źle to ujęłam, po prostu musicie uwierzyć mi na słowo 😍. Mimo to gorąco polecam będziecie miło zaskoczeni jeśli ktoś jeszcze tak nie jadł przyznaję się bez bicia że robiłam tak pierwszy raz w życiu i na pewno nie ostatni

Komentarze

  1. Robiłam piersi w cieście francuskim i wiem, że to pyszne danie. Twoje wyglądają bardzo apetycznie. Szkoda, że nie można się poczęstować przez ekran :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj też tego żałuję że nikt nie może spróbować 😉

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty