Reklama

Wyszukaj przepis

Babka ziemniaczana ze swojskim smalcem

Ziemniaki, ziemniaczki, kartofle różnie o tym warzywie się mówi na przykład pyry 😅😅😅😅. Z ziemniaków przygotowujemy różne dania a także wykorzystujemy je do przygotowania puree, kluski, pyzy, placki ziemniaczane i wiele, wiele innych posiłków, mamy także różnorodne odmiany tegoż właśnie warzywa. Podstawowym składnikiem odżywczym ziemniaka jest  skrobia drugą ważną grupą składnika są   białka i aminokwasy Oraz wiele innych składników odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi o czym można wyczytać w encyklopedii, Wikipedii a także za pomocą wujka Google, dość już opowiadań o ziemniakach, kartoflach czy jak tam chcecie podzielę się teraz przepisem na babkę ziemniaczaną która przygotowałam na obiad i powiem że wyszła rewelacyjna i nie myślcie że jak jest smalec to tłusta jak nie wiem co, nic z tych rzeczy ale o tym opiszę na końcu

składniki:

  • 1,200 kg ziemniaków przed obraniem,
  • 3 łyżki swojskiego smalcu ze skwarkami,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 jajka rozmiar M,
  • 250 g szynki od szwagra,
  • 0,5 łyżki soli drobnej,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego czarnego,
  • 2 łyżki bułki tartej drobnej

dodatkowo:

  • 2 łyżki oleju

wykonanie:

Zanim zaczniemy przygotowywać masę ziemniaczaną na babkę należy obrać ziemniaki, umyć je i osuszyć a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach ( u nas wolimy wszystko co tarte ręcznie lecz można użyć sprzętu elektrycznego kto jak woli ). Jak już mamy starte ziemniaki wtedy na suchą patelnię dodać swojski smalec ( jeżeli ktoś z Państwa takiego nie posiada można zakupić ponieważ są w sprzedaży ), kolejny krok to dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz szynkę od szwagra ( zakupiłam w Biedronce ) również pokrojoną lecz w grubszą kostkę niż cebulę, całość cały czas mieszając podsmażyć do czasu zeszklenia się cebuli, podsmażoną całość pozostawić do przestygnięcia aby nie było gorące może być lekko ciepłe


Gdy podsmażona cebula z szynką i smalcem są już na tyle ostygnięte że można dodać ją do masy ziemniaczanej wtedy ją przełożyć z całą zawartością z patelni do startych ziemniaków, wbić całe jajka, wsypać sól, pieprz oraz bułkę tartą. Ze startych ziemniaków nie odlewać wody która powstanie w trakcie ich tarcia, całość dodanych składników wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się składników, następnie przygotować naczynie żaroodporne lub dowolną foremkę natłuszczając jej dno olejem. Przełożyć przygotowaną masę ziemniaczaną wyrównując wierzch masy, tak przygotowaną masę na babkę ziemniaczaną wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 200 stopni i piec 1 godzinę plus czas na rozgrzanie się piekarnika. Po upieczeniu wyjąć babkę z piekarnika i gorącą można zajadać lub poczekać do ostygnięcia decyzja należy do Państwa


Upieczoną wilgotną w środku i chrupiącą z wierzchu oraz po bokach babkę podałam z kleksem kwaśnej śmietany tak jak lubimy najbardziej, lecz każdy może zajadać jak lubi i oczywiście dodatki do babki również mogą być dowolne jednak smalec ze skwarkami jest tu najważniejszy ponieważ dzięki właśnie niemu mamy delikatny i puchaty środek, babka nie jest zbita lecz rozpływa się w ustach, w trakcie spożywania w ogóle nie jest wyczuwalny tłuszcz mimo dodania smalcu oraz oleju do nasmarowania naczynia. Babka nawet gdy ostygnie smakuje rewelacyjnie nie ma twardej masy jak z dodatkiem mąki lecz smakuje kremowo, bardzo polecam tym bardziej że przecież takiej babki nie jadamy na co dzień lecz raz na jakiś czas


Dodam że babkę podawałam gorącą nawet się nie rozpadała i bardzo ładnie odchodziła od naczynia żaroodpornego 💟💟💟💟

Komentarze

Popularne posty