Reklama

Wyszukaj przepis

Chleb pszenny z dodatkiem kwasu z ogórków kiszonych

Wczoraj wieczorem upiekłam przepyszny chlebuś pszenny z dodatkiem kwasu z ogórków i różnymi ziarnami. Po Internecie krąży wiele przepisów na tego rodzaju chleby ja jednak nie sprawdzając postanowiłam sama od siebie dodać ten właśnie sok z ogórków reszta przepisu jest z mojego ostatniego chleba który wstawiałam. Nie ma to jak swojski chlebek kiedy dom tak pachnie podczas jego pieczenia iż nie można się doczekać kiedy się upiecze, kupne chleby przy swojskim mogą się schować w kąt 😀😀😀😀

składniki:

  • 3 szklanki z górką mąki Babuni typ 650,
  • 1 szklanka z górką mąki tortowej typ 405,
  • 0,5 szklanki soku z ogórków kiszonych,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 płaska łyżka soli drobnej,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
  • 5 łyżek oleju,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 1 łyżka sezamu czarnego,
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego,
  • 1 łyżka sezamu białego,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

dodatkowo:

1 łyżka masła

wykonanie:

Przygotowujemy wszystkie składniki a następnie do miski dodać wszystko z opisu z tym że mocniej ciepłą wodę wymieszać z sokiem od ogórków kiszonych aby była jednolita temperatura to znaczy powinna być lekko ciepła. Całość dodaną wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się składników a następnie pod przykrytą ściereczką postawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę aby ciasto podrosło

Gdy już pozostawione ciasto na chleb pięknie podrosło wtedy kolejny raz je zamieszać a w międzyczasie przygotowane naczynie żaroodporne o wymiarach 20 na 29 i wysokości 10 centymetrów wysmarować dość grubo masłem o temperaturze pokojowej przełożyć wymieszane ciasto wyrównując wierzch, można naciąć wzdłuż posypać dowolnymi ziarnami ja użyłam tych co do chleba i kolejny raz pozostawić pod przykrytą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia


Po ponownym wyrośnięciu i podwojeniu się objętości ciasta rozgrzać piekarnik ustawiając go na 210 stopni włożyć do rozgrzanego wyrośnięte ciasto na chleb i piec 60 minut, po 20 minutach pieczenia się chleba nakryć go folią a temperaturę zmniejszyć na 160 stopni aby ładnie upiekł się środek chlebka a boki ładnie się zarumieniły, po wyznaczonym czasie zdjąć folię piekarnik przestawić na 200 stopni i podpiec całość jeszcze przez 15 minut a 5 minut przed samym końcem na dno piekarnika wlać niewielką ilość wody szybko zamknąć piekarnik aby woda wlana utworzyła parę. Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika i gorący posmarować z wierzchu wodą ( ale tylko wtedy gdy nie chcemy aby skórka była chrupiąca )

Lekko ostygnięty chleb wyjąć z naczynia żaroodpornego, przełożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia, chlebek bardzo ładnie odchodzi od naczynia nie stawia oporów, załączam zdjęcia aby Państwo zobaczyli jaki wysoki wychodzi chlebuś no i ten zapach nad którym ubolewam iż nie możecie przez monitor poczuć

Cudownie pachnący mięciutki a zarazem elastyczny chlebek kroi się bez zarzutów nic się nie kruszy jedyne co to lekko odpada ziarno które jest na chlebie 😂😂😂, lecz to w niczym przecież nie przeszkadza. Przepyszny świeży chlebuś najlepiej smakuje z masłem lecz również nadaje się idealnie do różnego rodzaju wędlin a także warzyw takich jak ogórek, pomidor, sałata i wiele innych, polecam każdemu kto jeszcze nie miał odwagi upiec swojskiego chleba naprawdę warto a i jestem pewna że wyjdzie każdemu za pierwszym razem




Dołączam również filmik z mojego kanału na YouTube pokazując jaki miękki i elastyczny jest chlebek który upiekłam, zachęcam Państwa do subskrybowania mojego kanału postaram się częściej wstawiać filmiki z mojej kuchni podczas przygotowywania dań które wykonuję 

Komentarze

Popularne posty