Reklama

Wyszukaj przepis

Kości żeberkowe duszone z cebulką

Co byście powiedzieli na bardzo tani a zarazem szybki obiad ? dla większości jest zapewne to niepojęte jak w ogóle coś takiego można zjeść, już wam tłumaczę że jednak się da a smak tego mięska z kości żeberkowych to po prostu petarda. Większość domowników takie właśnie kostki oddaje swoim pupilom do zjedzenia a ja właśnie chcę wam udowodnić że i ludzie mogą zjeść owe kostki i się nimi zajadać, mogą być jako danie obiadowe a nawet taka przegryzka do chleba. Wystarczy tylko prawidłowo je przygotować, to żaden wstyd ogryzać kości 😅😅, ale niewiele osób o tym wie że tanio nie znaczy biednie czasami właśnie takiego jedzenia się po prostu chce jak to mówię wspomnienia czasów dzieciństwa

składniki:

  • 600 g kości żeberkowych z mięsem,
  • 1,5 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 0,5 łyżki czosnku staropolskiego,
  • 1 łyżka oleju

dodatkowo:

  • 1 - 1,5 szklanki przegotowanej zimnej wody,
  • 2 średnie cebule żółte,
  • 1 duża cebula czerwona,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

wykonanie:

Zakupione kostki żeberkowe mięsne lekko przepłukać w zimnej wodzie a następnie osuszyć na durszlaku a po durszlaku osuszyć dokładnie za pomocą ręcznika papierowego, po dokładnym osuszeniu przełożyć je do miski wsypać przyprawę do mięsa, czosnek staropolski suszony i wlać 1 łyżkę oleju. Całość bardzo dokładnie wymieszać do połączenia się przypraw z mięsem na kostkach, po wymieszaniu pozostawić na 10 - 15 minut aby mięso przeszło smakiem i zapachem przypraw

Po wyznaczonym czasie odstania kostek w przyprawach rozgrzać suchą dużą patelnię, przełożyć na nią całą zawartość z miski i podsmażyć z każdej ze stron na rumiany kolor nawet lekko podpalając ( wyjdzie wtedy smaczniejszy sos ). Do już podsmażonych kości żeberkowych z mięsem wlać 1 szklankę do 1,5 szklanki zimnej przegotowanej wody i od czasu zagotowania dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach a także do czasu wyparowania większej ilości dodanej wody. W trakcie duszenia się mięsa przygotować cebulę obrać ją a następnie pokroić w piórka

Gdy mięso na kostkach jest już odpowiednio miękkie i wyparowała większość wlanej wody wtedy dodać przygotowaną pokrojoną w piórka cebulę oba kolory i chwilę poddusić ją do czasu zeszklenia pod przykryciem na wolnym ogniu, następnie zdjąć pokrywkę i jeszcze przez chwilkę podsmażyć aż będzie widoczny sos ( dodam że gdy mięso smaży się już z cebulką sos robi się bardzo fajny gęstawy sam z siebie nie ma potrzeby dodawania mąki ). Po podsmażeniu zdjąć z ognia i już można takie danie zajadać

Przygotowane cudownie pachnące mięsko na kościach podałam z kaszą jęczmienną perłową uprażoną osobno polaną delikatnie sosem z mięska ( dodam że sosu wychodzi niewiele jeżeli ktoś chciałby większą ilość sosu należy dodać więcej wody, dłużej dusić i w czasie duszenia zostawić więcej wody przed wyparowaniem a żeby zagęścić sos wystarczy dodać 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 0,5 szklanki wody ), jako surówka u mnie akurat pomidorki koktajlowe lecz ktoś kto będzie przygotowywał taki obiad surówka lub ziemniaki czy kasze według swego gustu i smaku. W podobny sposób można przygotować żeberka lub inne mięso jakie kto lubi, u mnie moi chłopacy wolą ogryzać kostki 😂😂😂. Przygotowanie takich kostek zajmuje nie całą godzinę w zależności z jakiego prosiaka mamy mięso na kościach żeberkowych


Komentarze

Popularne posty