Reklama

Wyszukaj przepis

Sernik bez jajek

Cholera dziś są moje imieniny no i oczywiście miałam ochotę na sernik, zaglądam do lodówki a tu ani jednego jajka 😓😓😓 no i załamałam się, mówię sama do siebie " lipa nie będę miała nawet ciasta jak ma się pod górkę to jak ja prawie całe życie " . Ale dalej myślę i mówię " o nie nie poddam się nie ma takiej opcji ". Co wyjdzie to wyjdzie ale spróbuję herbatniki mam, twaróg mam inne składniki które miałam w domu dodałam no i wyszedł ten oto wspaniały i bardzo smaczny sernik a co najważniejsze bez dodatku jajek, powiem wam że jest warty upieczenia może nie jest za wysoki ale w smaku po prostu petarda

składniki na spód z herbatników :

  • 100 g margaryny KASIA,
  • 40 sztuk herbatników PETIT BEURRE,
masa twarogowa :

  • 1 kg twarogu REGIONALNE SZKLAKI,
  • 150 g margaryny KASIA,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 kubek śmietany 18 % PIĄTNICA,
  • 1 opakowanie budyniu DELEKTA 64 g,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru ze skórką cytrynową DELEKTA,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie :

Na początek przygotować wszystkie potrzebne produkty aby miały temperaturę pokojową ( nie muszą być identyczne jak moje mogą państwo użyć swoich ulubionych składników ), następnie odliczone herbatniki pokruszyć ( nie muszą być pokruszone na miazgę ), margarynę rozpuścić a gdy już się rozpuści wlać ją do pokruszonych herbatników i za pomocą ręki wyrobić - wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Przygotowane herbatniki z margaryną odstawić do czasu przygotowania masy twarogowej

Gdy już mamy przygotowany spód do sernika zabieramy się za przygotowanie masy twarogowej, czyli tak : margarynę o temperaturze pokojowej pokrojoną w mniejsze części dodać do miski, wsypać cukier puder a także cukier ze skórką cytrynową i całość zaczynając miksowanie na niskich obrotach miksera do najwyższych zmiksować na jednolitą konsystencję. Po zmiksowaniu margaryny z cukrami przełożyć cały twaróg z wiaderka i również zmiksować do czasu aż twaróg połączy się z przygotowaną margaryną
Jak już twaróg z resztą jest zmiksowany wtedy przełożyć całą śmietanę z kubka, wsypać kaszę manną, proszek do pieczenia oraz cały proszek budyniowy i kolejny raz zmiksować do połączenia się ze sobą wszystkich składników, masa powinna mieć konsystencję mocno kwaśnej śmietany co jest widoczne na załączonych zdjęciach
W czasie gdy mamy już przygotowany spód ciasta oraz masę twarogową wtedy blaszkę 23 / 33 ( można mniejszą ) wyłożoną papierem do pieczenia, do przygotowanej blaszki wysypać przygotowane herbatniki i za pomocą łyżki lub rąk ucisnąć do wyrównania się powierzchni. Na już przygotowany spód wyłożyć całą masę twarogową wyrównując jej wierzch, tak przygotowane ciasto sernik wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 170 stopni i piec 1 godzinę i 15 minut, ciasto wstawiamy na drugą półkę od dołu pieczenie bez termo - obiegu 
Po wyznaczonym czasie pieczenia się sernika studzić go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po ostygnięciu wyjąć sernik i jeszcze ciepły posypać cukrem pudrem lub jeśli wystygnie całkowicie można przygotować polewę lub lukier kto jak woli. Tak przygotowany wstawić na godzinę do lodówki aby się związał. Po wyjęciu już z lodówki wyjąć razem z papierem do pieczenia na deskę kuchenną i oddzielić sernik od papieru ( bardzo ładnie się odkleja nic się nie kruszy ), sernik lekko opadnie ale proszę się tym nie przejmować takie są uroki serników


Przygotowanie takiego sernika jest banalnie proste a co najciekawsze można go zajadać już tego samego dnia kiedy go upieczemy, nic się nie rozpada w smaku jest lekko kwaskowaty ale myślę że duże znaczenie ma rodzaj dodanego twarogu no i oczywiście śmietany. Bardzo polecam każdemu wyjdzie nawet takim co jeszcze nigdy nie mieli styczności z pieczeniem ciast, jeśli ja takie wymyśliłam na poczekaniu to wyjdzie każdemu zapewniam Państwa 💗💗💗. Sernik wyszedł rewelacja nadaje się do kawy na imieniny, urodziny a nawet na karnawał czy święta













Komentarze

  1. Kilka uwag po upieczeniu: za dużo cukru (dałam 3/4szklanki i nadal za słodko), za dużo herbatników- ta warstwa-wg mnie- za gruba, dałam kakaowe, warto dodać soku i skórkę z cytryny do masy. Ciasto niskie, bo na 1,5 cm warstwa sera (tak jak było zapowiedziane-opadło) ale dobre.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty