Reklama

Wyszukaj przepis

Biszkopt przełożony pianką z galaretki

Witam Was serdecznie w te deszczowe dni, jak tam myślicie już powoli o świętach Wielkanocnych które zbliżają się wielkimi krokami ? ja może nie tak do końca ale jednak troszkę tak i właśnie z myślą o świętach przygotowałam przepyszny wilgotny biszkopt który jest przełożony pianką z galaretki oraz drugą galaretką oblany i udekorowany. Jeśli lubicie takie ciasta które nie są suche i ładnie się prezentują to nic innego jak tylko zapoznać się z przepisem i jeśli najdzie was ochota samemu przygotować tak proste ciasto a rodzina i znajomi będą zachwyceni nie dość że smakiem to także i pomysłem

składniki na biszkopt:

  • 3 jajka rozmiar M,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • szklanka u mnie ma poj. 250 ml

do pianki:

  • 1 galaretka miętowo - jabłkowa 75 g,
  • 0,5 szklanki gotowanej wody

galaretka na wierzch:

  • 1 galaretka niebieska wieloowocowa 75 g,
  • 1 szklanka wody gotowanej

wykonanie:

A więc zabieramy się za przygotowanie na sam początek biszkoptu czyli do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier i dokładnie najpierw na wolnych obrotach miksera a następnie na wysokich zmiksować do uzyskania jednolitej pulchnej masy, jak już masa jest idealna wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia i wlać olej i również zmiksować na średnich obrotach przez 2 - 3 minuty do połączenia się składników. Gdy mamy już przygotowane ciasto wtedy naczynie żaroodporne owalne o wymiarach 30 na 21 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać całe ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec przez 25 - 30 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka i ładnego zarumienienia się ciasta ( NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA SPRAWDZIĆ 2 MINUTY PRZED KOŃCEM PIECZENIA ). Upieczone już ciasto pozostawić przez 5 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach

Po wyznaczonym czasie ciasta w piekarniku wyjąć je i z niewielkiej wysokości zrzucić ( wtedy biszkopt nie opadnie ), wyjąć go razem z papierem na ręcznik papierowy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak już jest całkowicie zimny wtedy przekroić go na dwa placki - blaty, dolny blat położyć w naczyniu w którym był pieczony biszkopt a w międzyczasie przygotować galaretki czyli tak : u mnie akurat na piankę była zielona więc przełożyć ją do salaterki i rozpuścić w 0,5 szklanki gotowanej wody zaś niebieską rozpuścić w 1 szklance wody. Gdy są już rozpuszczone to poczekać aż zielona tylko ostygnie zaś niebieska ma się delikatnie zacząć ścinać



Gdy już galaretka na piankę czyli w moim przypadku zielona miętowo - jabłkowa rozpuszczona w 0,5 szklanki gotowanej wody już ostygła wtedy za pomocą miksera najpierw na wolnych obrotach następnie na najwyższych miksować przez 10 - 15 minut aż uzyskamy piękną pulchną piankę, tak przygotowaną piankę wyłożyć na przygotowany w naczyniu żaroodpornym dolny blat ciasta i rozprowadzić ją po całości wyrównując wierzch pianki, na piankę położyć od razu górny blat ciasta i wstawić na 30 minut do lodówki aby pianka się zsiadła i była nadal tak pulchna jak ją zmiksowaliśmy



Po wyznaczonym czasie odstania ciasta z pianką w lodówce gdy druga z galaretek lecz ta rozpuszczona w 1 szklance gotowanej wody zaczyna powoli tężeć, wtedy ciasto polać kilkoma łyżkami płynnej galaretki ( wtedy nie będzie galaretka oddzielać się od ciasta ). A następnie resztę już tężejącej galaretki przełożyć na ciasto ( moje naczynie okazało się trochę za małe ale dałam radę 😂😂😂 wpuszczając galaretkę po bokach ciasta oddzielając je delikatnie nożem ). Zanim galaretka do końca stężeje można udekorować dowolną posypką jaką posiadamy w domu i tak przygotowane ciasto wstawić na kolejne 30 minut do lodówki aby wszystko ładnie stężało, może nie jest idealnie przygotowane ale jest moje wykonanie i pomysł od nikogo nie ukradłam jak nie którzy mnie posądzają

Po wyjęciu ciasta z lodówki za pomocą noża oddzielić je po bokach od naczynia w którym było przygotowane ciasto a następnie pokroić jak komu pasuje, ciasto nie kruszy się podczas krojenia i bardzo ładnie wychodzi z naczynia. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe cudownie wilgotne z dodatkiem pianki z galaretki oraz galaretką na wierzchu ciasta nie dość że świetnie smakuje to i bardzo ładnie się prezentuje już pokrojone. Przygotowując ciasto nie nasączyłam go i pomyślałam zapewne będzie suche i tu było moje zaskoczenie ponieważ biszkopt wyszedł mi bardzo fajny taki tak zwany mokrawy, ciasto idealnie nada się na Święta Wielkanocne jak również na weekend do kawy czy na spotkanie ze znajomymi jak również z  rodziną





                                                              

Komentarze

Popularne posty