Reklama

Wyszukaj przepis

Kapuśniak do ziemniaków

Dzień dobry wszystkim jak wasze samopoczucia ? dziś mam dla Państwa fajne rozwiązanie na mocno kwaśny kapuśniak typowy do ziemniaków ugotowanych osobno. Nie jest to zwykły kapuśniak bo jest ugotowany na wcześniej upieczonych a potem uduszonych pod przykryciem ogonkach krótkich wieprzowych, powiecie za pewne fuj i tu was od razu uprzedzę kiedyś w czasach mego dzieciństwa często jadało się ogonki wieprzowe w różnych odsłonach z tym że były dużo tańsze a jeszcze jak w dawnych PGR - ach było mięso dla pracujących to już w ogóle to był rarytas, ale ten co nie zna takich smaków zawsze będzie krytykował. Tak więc biorę się za napisanie przepisu jeśli ktoś zechce to skorzysta

składniki:

  • 4 ogonki z dnia poprzedniego upieczone i uduszone,
  • 2 łyżki suszonych warzyw,
  • 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 550 g dobrej kapusty kiszonej,
  • 1,5 łyżki pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1 łyżka soku z cytryny

wykonanie:

A więc tak do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody a następnie dodać upieczono - uduszone ogonki z dnia poprzedniego wraz z galaretą która powstała po ostygnięciu ( a ogonki wczoraj robiłam dla męża ponieważ miał na nie ochotę podsmażyłam je na rumiano z przyprawą do mięsa, czosnkiem staropolskim oraz lubczykiem suszonym a następnie dusiłam dodając co jakiś czas wody do pełnej miękkości ogonków pod przykryciem, mąż z wielką chęcią jadł je z chlebem, ogonków miałam kilogram ). Gdy już dodamy ogonki z galaretką wtedy wsypać suszone warzywa oraz przyprawę uniwersalną i od czasu zagotowania gotować na wolnym ogniu przez 15 minut a po tym czasie dodać kapustę pokrojoną drobno i gotować na najmniejszym ogniu do jej miękkości, dodając również ziela angielskie oraz liście laurowe

Jak już dodana kapusta jest wystarczająco miękka wtedy dodać pieprz ziołowy i jeśli będzie potrzeba doprawić do smaku jeszcze przyprawą uniwersalną, następnie jeśli ktoś woli jak ja mocno kwaśny kapuśniak wtedy dodać kwasek cytrynowy lub jeżeli ktoś woli to sok z cytryny, po gotowaniu się kapusty z pieprzem przez 5 minut dodać roztarty w dłoniach majeranek ( wtedy ma bardziej wyrazisty zapach ) i jeszcze przez około 5 minut pogotować dodając cukier do smaku aż kapuśniak nabierze smaku i zmieni kolor dzięki dodanemu pieprzowi ziołowemu. Ugotowany zdjąć z ognia a w międzyczasie ugotować ziemniaki w osolonej wodzie


Ugotowany mocno kwaśny i aromatyczny po za tym dość gęsty kapuśniak ugotowany na pieczono - duszonych ogonach wieprzowych to po prostu petarda, nie dość że smacznie to jeszcze sycąco. Mój cudownie pachnący kapuśniak podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno delikatnie posypanymi suszoną natki pietruszki, tak więc jeżeli ktoś z Państwa nie jadł kapuśniaku na ogonach wieprzowych surowych lub jak w moim przypadku na smażono - duszonych to jak najbardziej polecam będziecie po prostu zachwyceni smakiem i aromatem ugotowanego kapuśniaku, z całego serca życzę SMACZNEGO. Po za tym proszę się nie zrażać że ogony że tłuste bo przecież na co dzień nie jadamy takich dań lecz jak to mówią raz na Ruski rok 😂😂, ach bym zapomniała przed podaniem już do talerza należy jeszcze dodać pieprzu ziołowego czym go więcej tym kapuśniak smaczniejszy


Komentarze

Popularne posty