Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa rosół ze swojskiej perliczki

Tak jak pisałam miałam pracowitą Niedzielę, dlatego w związku z tym że przygotowałam swojski makaron to i musiał być rosół ale nie taki jak drobiowy z kury czy z dodatkiem trzech mięs a taki właśnie dzisiejszy jest przygotowany ze swojskiej perliczki którą dał nam męża brat. Nie ma to jak drób swojskiego chowu ten smak i aromat po prostu powala na kolana a i co najważniejsze bez dodatku chemii a tylko dlatego ponieważ szwagier karmi tylko i wyłącznie sprawdzonym od gospodarza zbożem gdzie właśnie ten gospodarz nawet nawozy daje ekologiczne, więc wszystko jasne co jemy prawda ? 😍 

składniki:

  • 1 sztuka perliczki swojskiej,
  • 3 małe korzenie pietruszki,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 kawałek selera korzeń,
  • 1 mały por,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 3 małe cebulki opalone,
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki

wykonanie:

Tak więc bierzemy się za przygotowanie rosołu ze swojskiej perliczki jest przy takiej wiele pracy ponieważ trzeba ją oskubać z piór, następnie oczyścić z flaczków 😁 a potem wymoczyć w kilkunastu zimnych wodach aby pozbyć się nadmiaru krwi. Może perliczki nie mają za pięknego zapachu ale zawsze to swojskie, tak więc do dużego garnka wlać 2,5 litra zimnej wody dodać do niej podzielone na części mięso perliczki oraz z trzech perliczek wątroby, serca i żołądki, łapek nie dodawać. Następnie dodać dowolnie pokrojone warzywa i wstawić całość do zagotowania, jak już się zagotuje zmniejszyć moc ognia na najmniejszy i całość gotować na bardzo wolnym ogniu aby wywar tylko pyrkotał ( w międzyczasie zdjąć największe szumowiny powstałe z mięsa )

W trakcie wolnego gotowania się wywaru rosołowego dodać przyprawę uniwersalną w formie jarzynki lub swojskiej kostki rosołowej oraz ziela angielskie i liście laurowe, nadal gotować na bardzo wolnym ogniu co najmniej 3 - 4 godziny do pełnej miękkości mięsa z perliczki a wiadomo swojskie dużo dłużej się gotuje niż kupne mięso które jest naszpikowane chemią, w czasie pyrkotania się wywaru rosołowego dodać opalone na gazie lub kuchni kaflowej cebulki a także można dodać lecz nie koniecznie oryginalne kostki magii 2 sztuki , rosół czym wolniej się gotuje tym bardziej będzie klarowny a nie mętny. Na początku wygląda jakby był mętny ale efekt końcowy mega, jak już mięso zaczyna ładnie odchodzić od kości wtedy dodać pokrojoną drobno świeżą natkę pietruszki i na bardzo wolnym ogniu pogotować jeszcze 5 minut, zdjąć z ognia i mamy gorący rosół do spożycia

Cudownie aromatyczny lekko słodkawy rosół ze swojskiej perliczki jak najbardziej można zajadać kiedy tylko najdzie nam na niego ochota ale szczerze mówiąc bo nigdy was nie oszukuję zdecydowanie u nas wygrywa rosół drobiowy z kury lub z trzech mięs chociaż ten również polecam ale to już zależy od waszych smaków ponieważ nie każdy z nas ma jednakowe smaki prawda ? mój ugotowany rosołek z perliczki podałam z własnoręcznie przygotowanym makaronem z mąki krupczatki z dodatkiem suszonej natki pietruszki Makaron domowy z mąki krupczatki, lecz można także podać z kupnym makaronem lub ziemniakami decyzja należy już do państwa, przed podaniem już do talerza można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym


Komentarze

Popularne posty