Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto " Uśmiech teściowej "

Witam serdecznie dziś chciałabym się z Państwem podzielić przepisem na przepyszne ciasto, jest bardzo proste w wykonaniu przepis mam od mojej koleżanki Kasi już od dawna gdy miałam fanpage Aga od kuchni podawałam przepis na to ciasto lecz przez złośliwych usunęłam stronkę ale teraz się nie poddam i będę dzielić się z wami dalej moimi przepisami. Ciasto jest godne polecenia nie dość że szybko się je robi to jeszcze smakuje obłędnie

składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 2 żółtka rozmiar M,
  • 2 z górką łyżki śmietany 18 %,
  • 1 kostka margaryny tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka 3,2 %,
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego 40 g każdy,
  • 3/4 szklanki cukru

dodatkowo:

  • 1 kg dowolnych jabłek,
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta

wykonanie:

Na początek przygotować jabłka obrać je ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne, obrane jabłka pokroić na ósemki przełożyć do miski, gdy mamy przygotowane jabłka zabieramy się za przygotowanie ciasta. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder wbić jedno całe jajko oraz dodać dwa żółtka następnie dodać śmietanę, dowolny aromat zapachowy a także margarynę tortową o temperaturze pokojowej pokrojoną w mniejsze kawałki. Całość wyrabiać za pomocą rąk lub robota kuchennego do połączenia się składników, po wykonaniu ciasta odstawić je aby chwilę odpoczęło

Gdy ciasto już odpoczęło wtedy podzielić je na dwie części, blaszkę o wymiarach 35 na 25 wyłożyć papierem do pieczenia i na papier wyłożyć jedną część ciasta rozprowadzając go palcami po całym dnie blaszki, na ciasto już uformowane w blaszce ułożyć jabłka jedno przy drugim wycinanym ku górze a gdy jabłka są już ułożone wtedy ugotować budyń, do garnka wlać półtorej szklanki mleka i zagotować a z drugiej półtorej szklanki mleka rozczynić budyń z cukrem i wlać na gotujące się mleko cały czas mieszać do stężenia aby się nie przypalił. Gorący budyń wyłożyć na ułożone jabłka

Jak już mamy wyłożony cały ugotowany budyń i wyrównany po całości wtedy na wierzch budyniu wyłożyć pozostałą część ciasta ( ja nie rozwałkowuję bo trzeba by było dodać mąki a nie chciałam aby ciasto było twarde ) więc do rąk urywałam mały kawałek ciasta rozpłaszczałam je w dłoniach i układałam w ten sposób na gorącym budyniu. Przygotowane już ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 170 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia po ostygnięciu posypać cukrem pudrem i najlepiej wstawić do lodówki aby stężało. Można też jeść na gorąco lecz w czasie krojenia nie będzie widoczny efekt zębów 😂😂😂


Zrobiłam zdjęcie już poi zastygnięciu nie wyszło ono za piękne ale chcę Państwu pokazać efekt już po stężeniu czyli po przechowaniu ciasta w lodówce

Pyszne ciasto " uśmiech teściowej " jest bardzo smaczne samo ciasto jest bardzo kruche, najlepiej gdy dodamy jabłka lekko kwaskowate wtedy ciasto ma posmak słodko kwaśne idealne w sam raz do kawy czy herbaty a nawet na przyjęcia. Ciasto nie dość że pięknie wygląda to jeszcze świetnie smakuje a znika dosłownie zanim zdążymy mrugnąć okiem także jak najbardziej polecam


Komentarze

  1. Robię bardzo podobnie, jest przepyszne. Nie wiedziałem, że ma taką nazwę. Uśmiałam się, bo przepis mam akurat od teściowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję jest naprawdę przepyszne nie za słodkie a smak kwaskowatych jabłek złamie największą słodycz, ja przepis mam od lat dała mi go moja koleżanka z mojego miasta

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty