Reklama

Wyszukaj przepis

Kolorowa zupa z warzyw na patelnię

Mamy wiosnę a może by tak przepis na pyszną kolorową zupkę przypominającą wiosnę ? zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu a także w ugotowaniu, wystarczy mieć tylko składniki, dobrze ugotować i kolorową zupkę mamy w niespełna trzydzieści minut. Zaciekawiło Państwa foto tej zupki ? a więc zabieram się za napisanie najprostszego przepisu  który jeśli zechcecie to wykorzystacie za wiele składników nie potrzebujemy wystarczy mieć tylko warzywa na patelnię, kawałek dowolnego mięsa oraz ziemniaki resztę opiszę w przepisie

składniki:

  • 2 krótkie ogonki wieprzowe lub dowolne mięso,
  • 1 opakowanie warzywa na patelnię z ziołami i papryką 450 g,
  • 1 - 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 6 - 8 średnich ziemniaków,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 5 łyżek śmietany 18 %,
  • 1 mały świeży pęczek natki pietruszki,
  • 1 mały świeży pęczek kopru

wykonanie:


Na początek do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody i dodać do niej umyte ogonki wieprzowe lub dowolne mięso jakie kto woli, równie smaczna będzie na porcjach rosołowych, udkach lub skrzydełkach następnie dodać suszoną włoszczyznę ( ja mam swojską od mamy ) lub świeżą włoszczyznę oraz dowolną przyprawę uniwersalną w formie jarzynki. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień, zebrać powstałą pianę i gotować do miękkości mięsa a gdy mięso będzie już prawie miękkie wtedy dodać ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę i gotować do miękkości dodanych ziemniaków

Gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie wtedy do wywaru mięsnego z ziemniakami przełożyć całe przygotowane warzywa na patelnię wraz z przyprawą która znajduje się w tych warzywach, wszystko zamieszać i na bardzo wolnym ogniu gotować przez 10 minut według opisu na opakowaniu jeżeli wolą Państwo chrupiące warzywa a jeśli ktoś jak ja woli miękkie to gotować przez 15 minut. Po wyznaczonym czasie gotowania się wywaru już z warzywami dodać drobno pokrojoną świeżą natkę pietruszki oraz świeży koper i pogotować na najmniejszym ogniu przez 3 minuty do czasu przygotowania śmietany, oczywiście zupę co jakiś czas zamieszać aby równo się ugotowały wszystkie dodane warzywa


Po wyznaczonym czasie gotowania się zupy ze świeżą natką i kopru, jak już przygotowaliśmy śmietanę czyli przełożyć ją do salaterki i wlać około 20 łyżek gorącego wywaru z zupy dokładnie śmietanę mieszamy aby nie było grudek. Przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się zupy szybkim ruchem za pomocą łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła jeżeli ktoś z Państwa nie toleruje śmietany można ją jak najbardziej pominąć, zwiększyć moc ognia i delikatnie zagotować nie dłużej jak przez 1 minutę, jeżeli będzie potrzeba można jeszcze doprawić przyprawą uniwersalną po zagotowaniu zdjąć z ognia i mamy gotową zupkę do spożycia na obiadek

Ugotowana cudownie pachnąca kolorowa zupka gotowa do spożycia na pewno przypadnie każdemu do jego gustów smakowych, dodanie przyprawy która znajduje się w warzywach na patelnię była świetnym rozwiązaniem ponieważ nakręciła smak zupie, taka zupa z gotowych warzyw na patelnię jest daniem na każdą kieszeń . Kto raz ją ugotuje zapewne będzie wracał do jej ugotowania, nie dość że ładnie wygląda to jeszcze rewelacyjnie smakuje a i warzywa które za zwyczaj dzieci nie lubią można przemycić do zup i z ugotowanej można przygotować zupę krem 😉, ja oraz moja rodzina akurat zup kremów nie tolerujemy. Przed podaniem już w talerzu można posypać suszoną natką pietruszki dla lepszego aromatu

Komentarze

Popularne posty