Reklama

Wyszukaj przepis

Kotlety jajeczne

Nieoczekiwaną dziś propozycją obiadową są przepyszne kotlety jajeczne, jadł już ktoś z Państwa bo moje to pierwsze w życiu i przyznam się że na pewno nie będą to ostatnie nie dość że smaczne to jeszcze prawdę mówiąc bardzo szybkie w przygotowaniu. Przygotowanie takich kotletów jajecznych jest dobrym rozwiązaniem gdy ugotujemy za dużo jajek i nie wykorzystamy ich lub na przykład gdy zostają nam po świętach, jeżeli nie mamy czasu ponieważ pracujemy to będzie dobre rozwiązanie na przygotowanie szybkiego obiadu. Jajka sprawdzają się bardzo dobrze gdy mamy dietę na przykład odchudzającą

składniki :

  • 4 jajka ugotowane na twardo rozmiar M,
  • 1 jajko surowe rozmiar M,
  • 1 łyżka z górką świeżej natki pietruszki,
  • 2 łyżki świeżego kopru,
  • 4 łyżki bułki tartej drobnej,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 0,5 łyżki soli drobnej
dodatkowo :

  • 5 łyżek gotowej panierki,
  • olej do smażenia kotletów
wykonanie :

Wstępnie najpierw należy ugotować jajka sztuki zależne od tego ile domowników jest do obiadu ( u mnie zrobiłam na dwie osoby ), po ugotowaniu jajek na twardo należy zalać je zimną wodą aby się zahartowały, następnie jajka należy obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce jarzynowej, do startych jajek dodać drobno pokrojony świeży koper oraz świeżą natkę pietruszki po dodaniu zieleniny do jajek należy wsypać sól, bułkę tartą i pieprz czarny a następnie wbić całe surowe jajko oraz dodać majonez. Wszystko razem można za pomocą dłoni wymieszać do połączenia się składników lub za pomocą łyżki, połączone składniki odstawić na 5 minut aby bułka napęczniała w dodanych składnikach

Po wyznaczonym czasie odstania składników i gdy widoczne jest gołym okiem napęcznienie bułki tartej, łyżką nabierać masę jajeczną do dłoni i formować dowolnej wielkości kotleciki, jak już wszystkie zostały uformowane  ( u mnie 4 sztuki ) obtoczyć je w gotowej kupnej panierce firmy cykoria.pl

 którą serdecznie polecam jest naprawdę wyjątkowa, uformowane i obtoczone w panierce kotlety ułożyć na talerzu

Gdy już kotlety są przygotowane czyli obtoczone w panierce na patelnię wlać olej trochę ponad dno patelni i go rozgrzać, na już rozgrzany ułożyć wszystkie kotleciki i na średnim ogniu dużego palnika gazu smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki przełożyć na talerz i obiad mamy gotowy wystarczy ugotować ziemniaki lub podać do chleba z dodatkiem warzyw lub ulubionej surówki
Kotleciki jajeczne o pięknym złotym kolorze podałam z ziemniakami delikatnie okraszonymi tłuszczem z panierką od smażących się kotletów a jako surówkę obowiązkowo moją ulubioną surówkę z sałaty lodowej na słodko - kwaśno z tym że bez cebulki tylko sama sałata oraz jako dodatek posolone pomidorki koktajlowe a do popicia była zimna maślanka prosto z lodówki, oczywiście każdy z osobna może przygotować swój ulubiony zestaw ja podaję tylko propozycję decyzja należy do Państwa. Dodam jeszcze że dzięki dodanemu do masy majonezu kotlety jajeczne nie są suche a ładnie wilgotne zaś z wierzchu super chrupiące









Komentarze

Popularne posty