Reklama

Wyszukaj przepis

Plastry łopatki w sosie warzywno-pomidorowym

Witam Państwa serdecznie w ten deszczowy ponury dzień, jakie dziś macie propozycje obiadowe ? Ja proponuję plastry łopatki wieprzowej w warzywach z pomidorami świeżymi  lubicie takie połączenie ? Powiem w sekrecie że obiad wyszedł mega smaczny choć fakt że przygotowuje się go dość długo bo około dwóch godzin ale naprawdę warto odczekać ten czas aby plastry mięsa były perfekcyjnie miękkie a do tego idealnie soczyste. Mięso wieprzowe z łopatki to jedno z mięs które w obecnych czasach jest najtańsze ale nie o to chodzi tylko o to aby było smacznie i aby rodzina była zachwycona prawda ?

składniki :

  • 600 g łopatki wieprzowej,
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 2 łyżki oleju KUJAWSKI pomidor, czosnek, bazylia,
  • 3 szklanki wody,
  • 18 sztuk pomidorków koktajlowych,
  • 1 garść warzyw paski,
  • 1 mała garść pokrojonych liści pora,
  • 1,5 dużego pomidora żółtego
wykonanie :

Początkowo kupioną łopatkę pokroić w niewielkie kawałki a następnie te kawałki tak po przekrajać aby wyszły plastry, do tak przygotowanych wsypać przyprawę do mięsa oraz wlać olej i dokładnie za pomocą dłoni w mięso wmasować przyprawę z olejem, odstawić na 10 minut aby mięso przeszło wmasowaną przyprawą z olejem. Po wyznaczonym czasie plastry mięsa ułożyć na rozgrzanej patelni ( ja użyłam patelni grillowej ) i dokładnie na dużym ogniu podsmażyć z obu stron lekko przypalając mięso

Gdy już mięso jest idealnie obsmażone na mocno rumiany kolor wtedy wlać do niego 3 szklanki  przegotowanej letniej wody ( u mnie szklanka ma poj. 250 ml ) i dusić owe mięso pod przykryciem co jakiś czas obracając mięso aby równo się udusiło. W trakcie duszenia jak mięso zaczyna się robić miękkie dodać warzywa paski oraz pokrojony por i całość nadal dusić na bardzo wolnym ogniu  do czasu aż wyparuje większa ilość dodanej wody czyli 2 szklanki 
Jak już wyparowało podane w przepisie dwie szklanki wody i mięso jest co raz miększe wtedy dodać przygotowane wcześniej czyli zalane wrzątkiem pomidory aby zdjąć z nich skórkę, po zdjęciu skórki pomidorki koktajlowe przekroić na połowę a żółte pokrojone drobniej w plasterki ( moje żółte były mocno dojrzałe ). Z dodanymi pomidorami dusić przez 15 minut pod przykryciem a następnie po wyznaczonym czasie zdjąć pokrywkę i smażyć do czasu wyparowania pozostałej wody oraz soku z pomidorów, jeżeli będzie potrzeba można posolić delikatnie do smaku a także można dodać pieprz czarny świeżo zmielony. Zdjąć z ognia w czasie gdy mięso delikatnie będzie się rozpadać i będzie widoczny gęstawy sos
Gotowe plastry mięsa idealnie mięciutkie i soczyste w sosie z warzywami i pomidorami podałam z ziemniakami okraszonymi właśnie sosem z mięsa a dodatkowo jako zastępstwo surówki podałam żółtego pomidora posolonego i delikatnie obsypanego pieprzem czarnym świeżo zmielonym lecz surówkę każdy może podać według swego gustu i upodobań. Ale mimo to serdecznie polecam przygotowanie takiego obiadu choćby na weekend, obiad przygotowany jest dla dwóch osób ale jeśli ktoś posiada większą ilość osób w rodzinie należy podwoić ilość składników








Komentarze

Popularne posty