Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa z kiszonej kapusty z cebulą

Dzieciństwo kto go dobrze wspomina ? a dania z tych czasów ? ja właśnie dziś podam przepis na kapuśniak z czasów mojego dzieciństwa często mama nam taki gotowała to znaczy na skórkach wieprzowych i oczywiście z kapusty kiszonej z dodatkiem cebuli zwłaszcza takiej która pozostaje gdy robiliśmy surówkę do dania drugiego oby się nie zmarnowała to mama wykorzystywała do ugotowania zupy i powiem że to super pomysł nic się nie marnuje a zupa wyśmienicie smakuje. Zaraz zapewne będą hejty ale ja się tym nie przejmuję bo co jakiś czas gotuję i jeszcze żyję 😂 po za tym skóry mają wiele właściwości o których można się dowiedzieć z GOOGLE 

składniki:

  • 4 większe skóry wieprzowe,
  • 1 duży liść laurowy,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 garść warzyw paski,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 6 - 8 ziemniaków,
  • 6 łyżek z górką kapusty kiszonej z cebulą,
  • 2 łyżki z górką pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżka majeranku

wykonanie:

Do garnka wlać 2 litry wody zimnej dodać opłukane skóry wieprzowe a także warzywa paski, liść laurowy i ziela angielskie, następnie wsypać przyprawę w formie jarzynki kto jaką używa. Całość zagotować a następnie na wolnym ogniu gotować do pół miękkości dodanych skór, gdy skóry są już na pół miękkie wtedy dodać ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w większą kostkę i gotować do ich miękkości a gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie wtedy do gotującego się wywaru dodać kapustę z cebulą z której mieliśmy zrobioną surówkę https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2023/05/surowka-do-obiadu-z-kapusty-kiszonej.html lub przygotować osobno kapustę z cebulą, doprawić do smaku przyprawą uniwersalną i gotować na wolniutkim ogniu do miękkości dodanej kapusty

Gdy kapusta jest już wystarczająco miękka wtedy wsypać do całości pierz ziołowy a po chwili majeranek, zamieszać i zagotować przez 5 - 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Jeżeli ktoś z Państwa wolałby bardziej kwaśny kapuśniak wystarczy dodać niewielką ilość kwasku cytrynowego, cały proces gotowania się zupy to nie dłużej jak 45 - 50 minut ugotowaną zupę należy zdjąć z ognia i odstawić na niedługi czas aby nabrała smaku i aromatu 

Ugotowaną przepyszną zupę kapuśniak najlepiej podawać z dużą ilością pieprzu ziołowego który podkreśla jeszcze większego smaku zupie, jeżeli cała nie zostanie zjedzona należy włożyć wystudzoną do lodówki i na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza gdy nabierze swoich właściwości i kwaśności od kapusty kiszonej

Komentarze

Popularne posty