Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa krupnik z kaszą i ryżem

Co byście powiedzieli na zupę krupnik mojego pomysłu ? Czyli treściwy bo z ziemniakami z dodatkiem kaszy jęczmiennej średniej oraz ryżu jaśminowego ? Jeżeli zainteresuje Państwa pomysł to nic innego nie pozostaje jak zapoznać się z przepisem który podam poniżej 👇. Może to nic wielkiego ale jednak zmiana której nikt by się nie spodziewał, ponieważ koleżanka narobiła mi ochoty na krupnik to pomyślałam owszem ugotuję lecz w innej wersji niż dotychczas ponieważ tradycyjny krupnik każdy zna i za pewne gotuje a takiego jeszcze nikt nie jadł no chyba że źle myślę

składniki:

  • 800 g skrzydełek drobiowych,
  • 1 szklanka włoszczyzny mrożonej paski,
  • 6 - 8 średnich ziemniaków,
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej średniej,
  • 3 łyżki ryżu jaśminowego,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 średni ząbek czosnku,
  • 1 świeży mały pęczek natki pietruszki,
  • 1 mały świeży pęczek kopru

wykonanie:

Początkowo puki zaczniemy przygotowanie - gotowanie zupy należy opłukać i oczyścić kupione skrzydełka jeżeli ktoś nie lubi można odciąć końcówkę skrzydełek, następnie do garnka wlać 2 litry wody przełożyć do niej skrzydełka oraz wsypać szklankę włoszczyzny paski i dodać przyprawę uniwersalną w formie jarzynki kto jaką używa ( ja używam DOPRAWKA ). Całość zagotować następnie zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować do pół miękkości mięsa na skrzydełkach w międzyczasie zdjąć największe szumowiny powstałe z mięsa

Po gotowaniu gdy skrzydełka są już na pół miękkie do wywaru dodać ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę a także wsypać od razu ryż oraz kaszę i także od zagotowania pod pół przykrytą pokrywką gotować na bardzo wolnym ogniu do ich miękkości ( zupa czym wolniej się gotuje tym bardziej będzie klarowna a nie mętna ). Jak w gotującym się wywarze ziemniaki oraz kasza i ryż są wystarczająco miękkie wkroić umytą natkę pietruszki i pogotować na wolnym ogniu przez 5 minut jeżeli będzie potrzeba doprawić zupę według swego smaku przyprawą uniwersalną

Gdy zupa z natką pietruszki pogotowała się wyznaczony czas zdjąć ją z ognia i wtedy dodać przeciśnięty przez praskę średni ząbek czosnku oraz wkroić umyty świeży koper, zamieszać i mamy gotową pyszną zupkę krupnik według mnie 😂. Odstawić na 5 minut aby nabrała smaku i zapachu od czosnku i świeżego kopru, cały proces gotowania zupy to około godziny aby wszystko było idealnie miękkie i pachnące świeżą zieleniną, jeżeli ktoś z Państwa nie lubi zielonego w zupach można pominąć ja i moja rodzina nie wyobrażamy sobie zup bez dodania dowolnej zieleninki lecz nie każdy lubi a także nie każdy może ponieważ jest na przykład uczulony

Ugotowaną przepyszną zupkę krupnik lub jeśli ktoś woli rosołowa z dodatkami pachnąca świeżą zieleninką po podaniu już na talerz można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym a także z ugotowanym w zupie skrzydełkiem, nie wiem jak to bywa u Państwa w domach bo u nas takie zupki jada się z wcześniej nasoloną cebulą pokrojoną w krążki. Jeżeli podoba się Państwu pomysł to nic innego jak wziąć się za jej przygotowanie, dodam od siebie że ryż smaku nie zmienia jest tak samo smaczna jak tradycyjny krupnik

Komentarze

Popularne posty