Reklama

Wyszukaj przepis

Pachwina z cebulką

Pachwina nie wiem czy jest wam znane to mięso ? Pochodzi ono z brzucha świnki w miejscu gdzie znajdują się jej cycki 😁, jest dość tłustawe ale wyglądem podobne do boczku. Z tej części mięsa można przygotować różnego rodzaju posiłki a nawet ugotować ją w przyprawach jako dodatek do chleba a także można upiec w całości. Ja właśnie z takiej pachwiny przygotowałam na obiad taką ' Ala ŚWIEŻONKĘ którą często jadaliśmy za czasów mojego dzieciństwa a najczęściej gdy było świniobicie z tym że do ŚWIEŻONKI - ŚWIERZYNKI mama dodawała jeszcze chude mięsa oraz różnego rodzaju podroby oj co to było za jedzonko po prostu palce lizać do całości dodaje się cebulę i jedzonko jak ta lala 

składniki :

  • 870 - 1 kg pachwiny wieprzowej,
  • 8 - 10 średnich cebul,
  • 0,5 łyżki soli drobnej,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
wykonanie :

Przygotować produkty potrzebne nam do usmażenia pachwiny a mianowicie pachwinę razem ze skórą pokroić w plastry po 1 - 1,5 centymetra a cebulę obrać i pokroić w pół plasterki, odstawić wszystko na chwilę a w międzyczasie przygotować sobie dużą patelnię czyli rozgrzać ją 

Na już dobrze rozgrzaną patelnię układać plastry pachwiny i obsmażać ją na rumiany kolor, czym mocniej przysmażona tym lepiej tak postępujemy z wszystkimi plastrami aż do ostatniego, nie ma potrzeby wyjmowania ich z patelni po prostu usmażone kłaść w jednym końcu patelni i smażyć resztę plastrów

Do pięknie podsmażonych plastrów pachwiny już prawie miękkiej nie odlewając z nich tłuszczu który się wytopił podczas smażenia dodać przygotowaną wcześniej cebulę pokrojoną w pół plasterki, zamieszać a następnie posolić i dodać pieprz czarny z opakowania lub świeżo zmielony i tak z całością na małym ogniu smażyć do czasu aż zmięknie cebula oczywiście co jakiś czas zamieszać aby pachwina równo była miękka. Cebulę smażyć w plastrach kto jaką lubi, my na przykład lubimy do pełnej miękkości

Usmażoną pachwinę z cebulką z jak najmniejszą częścią tłuszczu powstałego w czasie smażenia podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno oraz obowiązkowo do tłustawego mięsa zwykły biały chrzan a także może być dodatek ćwikły z chrzanem, nie musi to być danie obiadowe może tak przygotowane mięso być dodatkiem do chleba. Pozostały tłuszcz aby się nie zmarnował należy przelać do dowolnego naczynia wtedy posłuży nam już zastygnięty na przykład do posmarowania bułki czy chleba a na to położyć pomidor, ogórek czy choćby surową cebulę



Komentarze

Popularne posty