Reklama

Wyszukaj przepis

BUŁKI DROŻDŻOWE BEZ JAJEK Z POWIDŁAMI

Robiliście kiedyś może drożdżowe bez jajek ? a bułki ? Jeżeli nie to mam dla Państwa świetny przepis na bułki bez dodatku jajek które można zastąpić majonezem oraz śmietaną, pomyślicie że to niemożliwe ? A jednak ponieważ przygotowałam i wiem co piszę ponieważ bułki drożdżowe z tymi dodatkami wychodzą rewelacyjne. Nie zawsze musza być jajka aby zrobić dobry deser a zwłaszcza bułki drożdżowe nadziane powidłami śliwkowymi lub dowolnym dżemem ale aby był dość gęsty, jak już wie większość osób które mnie obserwują że akurat drożdżowe zawsze mi wychodzi super i zapewniam Państwa iż skorzystanie z przepisu także was przekona do robienia ciast drożdżowych na których się nie zawiedziecie
składniki :

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 8 g,
  • 6 łyżek cukru,
  • 330 g śmietany 18 %,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 2 łyżki majonezu
wykonanie :

Początkowo przygotować wszystkie potrzebne składniki do przygotowania ciasta na bułki, następnie do miski wsypać mąkę, drożdże suszone, cukier a po chwili dodać majonez oraz podgrzaną śmietanę ( NIE MOŻE BYĆ GORĄCA ). Po dodaniu wszystkich składników za pomocą rąk lub robota kuchennego wyrabiać do czasu aż składniki połączą się w jedną całość, po wyrobieniu ciasta dodać rozpuszczone ostygnięte masło ( ja użyłam SMAKOWITA ) i kolejny raz wyrabiać na jednolitą gładką masę aż do wchłonięcia przez ciasto całego masła. Po ponownym wyrobieniu odstawić ciasto na 15 minut aby odpoczęło


Po wyznaczonym już czasie gdy ciasto odpoczęło i zaczęło swoją pracę ( będzie to widoczne gołym okiem ) do ręki odrywać dowolny kawałek ciasta rozpłaszczyć go w dłoni, nałożyć łyżkę powideł śliwkowych lub dowolnego gęstego dżemu, dokładnie skleić aby powidła nie wypłynęły i w dłoniach formować bułeczkę. Uformowane już wszystkie bułeczki ( mi wyszło 9 sztuk ) ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć je drugą głęboką blaszką z piekarnika i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia 
Gdy bułki już podrosły wtedy każdą z nich posmarować podgrzanym lekko mlekiem oraz posypać dodatkowo cukrem kryształ a w międzyczasie piekarnik ustawić na 180 stopni i go rozgrzać, po rozgrzaniu już piekarnika wstawić przygotowane bułki i piec przez  35 - 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się bułek. Po upieczeniu wyjąć bułki z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia ( przepraszam za jakość zdjęć ale mam drugi telefon i dopiero na nim się uczę co i jak zrobić )


Ostygnięte bułeczki przełożyć na dowolny talerz i już możemy cieszyć się smacznymi i mięciutkimi bułeczkami nadzianymi powidłami śliwkowymi, powiem Państwu że nawet się nie spodziewałam że bez jajek - żółtek mogą wyjść tak cudownie smaczne i pulchne bułeczki którymi można zachwycać się podczas spożywania ich popijając mlekiem zimnym lub gorącym kakao czy czekoladą. Jak najbardziej polecam przygotowanie takich bułeczek które myślę są na każdą kieszeń a co najważniejsze nie potrzebujemy jajek








Komentarze

Popularne posty