Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa pieczarkowa inaczej

Dzień dobry wszystkim jak wam mija Sobotnie popołudnie ? Mam dziś dla Państwa szybką zupę pieczarkową z ziemniakami i makaronem a co najśmieszniejsze zupa jest ugotowana na tłuszczu gęsim bez dodatku mięsa, moim zdaniem nie zawsze musi być kawał mięcha aby zjeść smaczną i pożywną zupę, zgadzacie się ze mną ? Druga sprawa to fakt że ugotowałam tą właśnie zupę BLENDUJĄC pieczarkę i powiem wam szczerze że choć może nie wygląda zachęcająco to smak po prostu petarda ponieważ jest bardziej wyczuwalny smak pieczarki niż gdy ją dodajemy w plasterkach ale to już musicie sami spróbować aby ocenić jej smak i aromat

składniki:

  • 500 g pieczarek świeżych,
  • 1 garść warzyw krojonych w paski,
  • 100 g tłuszczu gęsiego swojskiego,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 1,5 łyżki masła,
  • 1 większa szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego,
  • 6 malutkich ziemniaków,
  • 3/4 szklanki makaronu koraliki (  http://www.lubella.pl/   ),      
  • 5 łyżek śmietany 18 %,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody, dodać swojski tłuszcz gęsi lub jeżeli ktoś nie wyobraża sobie zup bez mięsa wtedy dodać dowolny kawałek mięsa kto jakie lubi, następnie wsypać przyprawę uniwersalną w formie jarzynki oraz warzywa paski. Całość zagotować a po zagotowaniu zmniejszyć moc ognia i na bardzo wolnym gotować przez 5 minut po wyznaczonym czasie dodać małe ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę, gotować je do miękkości w wywarze a gdy są już miękkie dodać dowolny makaron, jeżeli w trakcie gotowania będzie potrzeba doprawić według swego smaku

W trakcie gotowania się ziemniaków z makaronem w wywarze z warzywami i tłuszczem gęsim na maśle podsmażyć pieczarki posypując je pieprzem, podsmażać cały czas mieszając do czasu aż wyparuje z nich woda, ostudzić. Po ostygnięciu podsmażoną pieczarkę ZBLENDOWAĆ dodając ją do gotującej się zupy i pogotować 10 minut a w międzyczasie przygotować śmietanę czyli rozprowadzić ją z cukrem i gorącym wywarem z zupy tak aby nie było grudek, pod koniec gotowania się zupy z pieczarkami dodać pokrojoną natkę pietruszki oraz wlać przygotowaną śmietanę i z dodaną śmietaną pogotować na wolnym ogniu przez 5 minut co jakiś czas zamieszać całość. Po gotowaniu wyznaczonego czasu zdjąć z ognia


Ugotowana zupa na swojskim tłuszczu gęsim jest dość tłusta ale nic nie stoi na przeszkodzie aby pod koniec gotowania zebrać nadmiar tłuszczu, po za tym jest treściwa i sycąca a to za sprawą dodanych do niej ziemniaków i makaronu, smak takiej pieczarkowej jest naprawdę bardzo wyczuwalny oraz plus dla takiej zupy że można ukryć pieczarki które nie każdy lubi gdy im chrupią między zębami 😂, mi nie przeszkadza ponieważ pieczarkę kocham w każdej postaci. Więc jeżeli lubią Państwo pieczarkową zupę ale w takim wydaniu jeszcze nie jedli to jak najbardziej polecam, gdy ją spróbujecie to zapewniam że będziecie częściej taką gotować

Komentarze

Popularne posty