Reklama

Wyszukaj przepis

CIASTO " BISZKOPTOWA ROZKOSZ "

A może by tak fajne ciasto na Weekend  co o tym myślicie ? Mam dziś dla Państwa fajny przepis, powiem tak : miała być rolada biszkoptowa z galaretkami ale w ostateczności pomyślałam o cieście a to dlatego gdyż w lodówce zalegała mi puszka pulpy mango poszłam dokupiłam galaretki i przygotowałam takie oto cudo na które podam dokładny przepis oraz zdjęcia abyście mogli skorzystać jeżeli ktoś będzie miał ochotę. Nie ma w nim nic trudnego bo same ciasta pieką się dosłownie po 15 minut, jedyny czas oczekiwania to stężenie się galaretek ale powiem szczerze że warto odczekać ten czas aby później zajadać się i rozkoszować nad przepysznym ciastem, przepis gorąco wszystkim polecam choćby na same ciasta bo przełożyć to każdy z Państwa może według swego uznania i smaku oraz gustu

składniki na ciasto jasne :

  • 4 jajka rozmiar M,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 szczypta soli drobnej
składniki na ciasto ciemne :

  • 4 jajka rozmiar M,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej, 
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli drobnej,
  • 1 łyżka kakao
dodatkowo :

  • 1 puszka pulpy mango 850 g,
  • 2 galaretki miętowo - jabłkowe 75 g każda,
  • 2 galaretki malinowe 77 g każda,
  • 1 galaretka wiśniowa 75 g,
  • 6 szklanek gotowanej wody
wykonanie :

Na początek zanim zabierzemy się za przygotowanie ciasta należy galaretkę która jest jedna czyli w moim przypadku wiśniowa rozpuścić ją w 1,5 szklanki wody i pozostawić do całkowitego zastygnięcia, gdy galaretka ostygnie całkowicie wstawić ją do lodówki a w międzyczasie zabrać się za przygotowanie ciasta czyli tak : żółtka oddzielić od białek, do miski z białkami dodać szczyptę soli oraz cukier i zmiksować tak aby piana z białek była lśniąca. Gdy już mamy idealnie ubitą pianę z białek dodając po jednym żółtku nadal ubijać aby piana połączyła się z żółtkami, następnie wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę aż wszystko połączy się w jedną całość



Przygotowaną a właściwie zmiksowaną masę na ciasto przełożyć na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wyrównując wierzch masy i wstawić do nagrzanego piekarnika druga półka od dołu ustawionego na 180 stopni piec 15 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta, jeżeli pojawią się pęcherzyki powietrza można otworzyć piekarnik i je ponakłuwać. Upieczone ciasto razem z papierem przełożyć na ściereczkę od razu zdjąć papier z ciasta i studzić na kratce od piekarnika


Gdy jasne ciasto jest już upieczone i powoli stygnie wtedy zabrać się za przygotowanie ciasta ciemnego, wykonać wszystko tak samo jak z ciastem jasnym z tym że dodać jeszcze kakao i tak przygotowane kolejny raz przełożyć na blaszkę z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia wyrównać wierzch i także wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 20 minut, także wyjąć na ściereczkę zdjąć papier do pieczenia i również studzić na kratce 


W czasie gdy ciasta stygną na spokojnie należy przygotować kolejną galaretkę w moim przypadku miętowo - jabłkowa lecz każdy może użyć dowolnego koloru jaki uważa za stosowny i te właśnie galaretki czyli dwa opakowania rozpuścić w 2 szklankach gotowanej wody, po rozpuszczeniu pozostawić do delikatnego stężenia czyli do momentu aż zacznie się lekko ścinać. Jak już galaretka przygotowana oba wystudzone ciasta podzielić na dwie równe części przekrajając każde z ciast na dwa blaty w sumie będzie 4 sztuki ciasta - blatów, jeden z blatów położyć na dno dopasowanej blaszki do pieczenia u mnie wymiary blaszki to 32/23 


Gdy już jeden z blatów ciasta mamy wyłożony na dnie blaszki a zielona galaretka zaczyna delikatnie się ścinać wtedy do miski przełożyć całą pulpę mango a do niej wlać ścinającą się galaretkę i do całości dodać pokrojoną w kostkę galaretkę którą przygotowujemy na samym początku. Wszystko dokładnie wymieszać aby połączyło się w jedną całość, następnie na wyłożony w blaszce blat ciasta wyłożyć mniejszą połowę przygotowanej masy mango z galaretkami, nakryć białym blatem dociskając go, na niego drugą mniejszą połowę masy mango z galaretkami. Przykryć znowu ciemnym blatem ciasta także go dociskając na niego resztę masy mango z galaretkami ( w sumie masę należy podzielić na trzy razy ), nakryć jasnym blatem ciasta dociskając go i wstawić do lodówki aby stężało a w międzyczasie przygotować ostatnie dwie galaretki u mnie malinowe rozpuścić w 2,5 szklankach gotowanej wody, odczekać aż zacznie tężeć


Jak już galaretka malinowa lub dowolna kto jaką chce zacznie tężeć wtedy wyjąć ciasto z lodówki i na jego wierzch wyłożyć po całości tężejącą galaretkę. Tak przygotowane wstawić do lodówki na co najmniej godzinę aby wszystko ładnie stężało i aby ciasto związało się z masą mango wraz z galaretkami, po wyznaczonym czasie można wyjąć ciasto chociaż polecam bardziej pozostawienie go na noc ( ja robiłam je późno i stało w lodówce całą noc ). Po wyjęciu ciasta z lodówki można już go kroić i zachwycać się pięknym i smacznym ciastem, ciasto bardzo dobrze się kroi nie robi żadnych oporów 😁
Gotowe ciasto idealnie nadaje się do kawy w towarzystwie przyjaciół jak również na różnego rodzaju imprezy a nawet dla dzieci na zakończenie roku szkolnego będzie w sam raz, kto raz go spróbuje zapewniam że często będzie wracał do tego przepisu. Tak jak wspomniałam na początku przełożyć można dowolnie na przykład samymi galaretkami lub dowolnymi kremami, ciasto nie jest suche lecz fajnie wilgotne gdzie w trakcie spożywania go nasze podniebienia po prostu oszaleją z zachwytu, gorąco polecam przygotowanie biszkoptowej rozkoszy zakochacie się w tym cieście 💗












Komentarze

Popularne posty