Reklama

Wyszukaj przepis

Barszcz biały na kefirze ze śmietaną do ziemniaków

Zupy to najlepsze i najszybsze danie obiadowe które zapewne każdy z nas lubi, ja dziś zaproponuję Państwu najlepszy moim zdaniem barszcz biały ugotowany na pałkach kurczaka z warzywami na kefirze z dodatkiem śmietany. Ten barszcz w sam raz nadaje się do ziemniaków ugotowanych osobno jak również można go ugotować razem z ziemniakami jako zupę ale to już Państwa decyzja jak sobie ugotujecie ja podam tylko moją propozycję, i to nie prawda że barszcz czy żurek muszą być ugotowane na wędzonce lub tylko na białej kiełbasie ponieważ wywar można ugotować na czym mamy tylko ochotę tak więc zapraszam do zapoznania się z przepisem

składniki :

  • 6 sztuk pałek kurczaka,
  • 2 garście warzyw paski,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 2 kubki kefiru 450 g każdy,
  • 4 łyżki z górką śmietany 18 %,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka mąki pszennej
dodatkowo :

dowolna ilość jajek ugotowanych na twardo


wykonanie :

Do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody dodać do niej opłukane pałki kurczaka, warzywa paski lub pokrojone w dowolny sposób, przyprawę uniwersalną a także liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Całość zagotować a następnie zmniejszyć moc ognia i gotować pod pół przykrytą pokrywką do pełnej miękkości mięsa na pałkach kurczaka, w trakcie wolnego gotowania się wywaru na mięsie drobiowym z warzywami dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojone ząbki czosnku. Gdy mięso jest już odpowiednio miękkie że zaczyna odchodzić od kości wtedy wyjąć je z wywaru a w międzyczasie przygotować kefir ze śmietaną czyli dokładnie wszystko wymieszać aby nie było grudek śmietany

Gdy już mamy przygotowany kefir ze śmietaną wlać całość do gotującego się na wolnym ogniu wywaru, zwiększyć moc ognia i cały czas mieszając zagotować następnie dodać majeranek oraz wsypać cukier dla lepszego smaku i co jakiś czas mieszając gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, po wyznaczonym czasie w 1/4 szklanki wody rozprowadzić mąkę do momentu aż nie będzie grudek, wlać rozprowadzoną mąkę do gotującej się całości i gotować przez 2 minuty jeżeli będzie taka potrzeba można do smaku doprawić przyprawą uniwersalną kto jaką używa


Ugotowany aromatyczny pachnący pięknie czosnkiem barszcz biały na kefirze ze śmietaną podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno oraz jajkiem ugotowanym na pół twardo ale jeżeli ktoś chciałby zamiast barszczu do ziemniaków zrobić zupę wtedy razem z mięsem dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować całość do miękkości z resztą należy postępować jak w opisie. Barszcz na kefirze jest bardzo smaczny polecam każdemu kto jeszcze takiego nie jadł, jeśli ktoś będzie miał ochotę można podać z kawałkami mięsa od pałek na których był gotowany wywar na barszcz










Komentarze

Popularne posty