Reklama

Wyszukaj przepis

Ogórki kiszone z papryką słodką w proszku

Sezon ogórkowy nadal trwa z tego właśnie powodu chcę Państwu pozostawić przepis na ogórki kiszone w papryce słodkiej w proszku który sama wymyśliłam i przetestowałam wyszły naprawdę boskie, jeszcze tak dobrych ogórków kiszonych to ja nie jadłam nawet moja mama była zachwycona twierdząc że nie spotkała się jeszcze z tak pysznymi kiszonymi. Nie to żebym się chwaliła ale sama byłam zaskoczona ich smakiem, za kilka dni podam wam kolejny mój wymyślony przepis na kiszone musicie po prostu uzbroić się w cierpliwość gdyż mój stan zdrowia nie pozwala mi na długie siedzenie przed komputerem a niestety ale aby wstawić dokładny przepis plus zdjęcia to naprawdę ciężka praca ciut nie fizyczna, ten co nie zajmuje się takimi sprawami to pomyśli " ot co wielkiego napisać przepis " uwierzcie że jest naprawdę ciężko aby dokładnie opisać nie myląc się w niczym i aby wykonujący dowolny przepis był zadowolony gdy wszystko uda mu się perfekcyjnie. Sama wiem o tym doskonale gdyż zanim zaczęłam BLOGOWANIE korzystałam z przepisów INTERNETOWYCH gdzie wiele razy czytając dokładnie przepis dana potrawa nie wyszła na przykład ciasto było zakalcem, dlatego staram się opisać jak najdokładniej abyście byli zadowoleni

składniki:

  • 1 kwiat kopru na słoik,
  • dowolna ilość ogórków gruntowych,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 0,5  łyżki soli drobnej,
  • zimna woda z kranu,
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku

wykonanie:

Ogórki gruntowe małe i średnie dokładnie umyć w zimnej wodzie a następnie poodcinać oba końce ( zawsze tak robię i ogórki są idealnie twarde po ukiszeniu ), jak już mamy przygotowane ogórki do słoików półlitrowych należy włożyć opłukany kwiat kopru, duży ząbek czosnku przekrojony na pół a także wsypać pół łyżki soli drobnej oraz pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku. Ułożyć ciasno przygotowane ogórki i zalać zwykłą zimną wodą z kranu lub kupną wodą z butelki, szczelnie zakręcić każdy słoik i postawić w ciepłe miejsce na trzy dni do ukiszenia


Po trzech dniach stania słoików w ciepłym miejscu będzie widoczna gołym okiem fermentacja ogórków a na czwarty lub piąty dzień w zależności od temperatury ciepłości w domu można już gotowe ogórki ukiszone wstawić do zimnego ciemnego pomieszczenia lub po prostu do piwnicy. I na zimę mamy pyszne ogórki jako dodatek do dań głównych a nawet jako dodatek do kanapek, powiem że nawet można będzie ugotować z takich pyszną zupę ogórkową tak jak ja gotuję z moich ogórków kiszonych w curry które robiłam w 2022 roku (Ogórki kiszone z curry)


Specjalnie otworzyłam jeden słoik aby Państwu pokazać jak wyglądają ogórki po ukiszeniu z papryką słodką w proszku no i zachęcam do przygotowania sobie kilku słoików na zimę bo na pewno spodoba się wam ten przepis. Moim zdaniem to najlepszy sposób aby zamknąć lato w słoikach i korzystać zimą z jego uroku, jeżeli ktoś z Państwa uwielbia ogórki kiszone to puki są korzystajcie ponieważ kupne z bazarków nie wiadomo jakiego są pochodzenia a potem problem bo ogórki się psują


Komentarze

Popularne posty