Reklama

Wyszukaj przepis

Ogórki kiszone z papryką wędzoną w proszku

Witam was wszystkich serdecznie w kolejny dzień nowego tygodnia, co tam porabiacie w swoich kuchniach bo ja kilka dni temu wymyśliłam kolejny pyszny przepis na ogórki kiszone w wersji której nigdy nie znałam a wyszło to przypadkowo ponieważ gdy robiłam kiszone w papryce słodkiej to po prostu pomyliłam opakowania i zamiast dodać słodkiej papryki to omyłkowo dodałam wędzoną i powiem że to była pomyłka na plus ponieważ kiszone z dodatkiem właśnie tej papryki wyszły rewelacyjne. Może zainteresuje was ten przepis którym z wielką przyjemnością chcę się z wami podzielić a że ogórki już prawie się kończą to może warto by było skusić się na takie dobroci aby zajadać w zimę ⛇⛇

składniki:

  • 4 -5 kg ogórków gruntowych średnich,
  • 1 gałązka kwiatu kopru + gałązka kopru,
  • 1 łyżka soli drobnej na słoik litrowy,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej w proszku,
  • woda z kranu

wykonanie:

Zanim zaczniemy przygotowywanie słoików zerwane z pola ogórki małe i średnie należy dokładnie umyć w zimnej wodzie, delikatnie osuszyć i odciąć końce z obu stron ogórka ( robię tak co roku i zawsze mam pyszne i twarde ogórki ), następnie przygotować dowolne słoiki litrowe lub półlitrowe wkładając do nich po małej gałązce zielonego kopru a także kwiat kopru, wsypać sól jak na półlitrowy słoik to pół łyżki soli drobnej oraz paprykę wędzoną w proszku także jak na półlitrowy słoik to pół łyżeczki. Po naszykowaniu słoików należy ułożyć ciasno przygotowane ogórki i wtedy zalać zwykłą zimna wodą z kranu lub kupną niegazowaną, szczelnie zakręcić każdy ze słoików i postawić w ciepłym miejscu do czasu ich pracy zakiszenia a zajmuje to nie dłużej jak trzy dni jeśli jest dość ciepło w mieszkaniu


Tak jak pisałam wyżej pozostawione na co najmniej trzy dni ogórki aby się zakisiły zapomniałam dodać aby trzymać je na ręczniku ponieważ podczas kiszenia będzie się wylewał z pod pokrywek sok to na czwarty dzień na spokojnie można je przenieść do piwnicy lub dowolnego zaciemnionego zimnego miejsca, tak przygotowane ogórki kiszone w papryce słodkiej wędzonej na spokojnie przetrwają całą zimę o ile nie znikną szybciej z powodu ich smaku

Nie mogłam się oprzeć aby nie spróbować tych ukiszonych ogórków jakie będą w smaku i nie zawiodłam się ogórki wyszły tak smaczne że zjadłam cały półlitrowy słoik aż byłam w szoku i podejrzewam że zupa ogórkowa z dodatkiem tych ogórków ugotowana na kościach wędzonych wyjdzie wyśmienita. Przygotowanie takich kiszonych polecam całym sercem 💗 będziecie tak samo zaskoczeni jak ja



Komentarze

Popularne posty