Reklama

Wyszukaj przepis

Uda drobiowe bez kości, duszone w marchewce

Witam wszystkich gorąco wiem że danie jakie chcę państwu dziś zaproponować miało ostatnio bardzo dużo wejść chociaż było w innej wersji dlatego postanowiłam podzielić się dla Państwa kolejnym moim przepisem na UDA drobiowe bez kości z dodatkiem marchewki którą większość dzieci nie znosi dlatego można świetnie ją ukryć w dowolnym daniu i nawet nie poczują że to marchew jedynie po kolorze 😂. Jeżeli lubicie proste dania które wam proponuję zapraszam do obserwacji wtedy będziecie na bieżąco kiedy tylko dodam nowy przepis który staram się z największą dokładnością wszystko opisać od A do Z, dzisiejsze danie było dla mnie inspiracją na który pomysł wpadłam w chwili przygotowania obiadu tak więc zapraszam całym sercem do zapoznania się z przepisem

składniki:

  • 2 uda kurczaka,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 0,5 łyżki papryki mielonej czerwonej słodkiej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1 łyżka suszonych warzyw,
  • 1 średnia grubsza marchew

wykonanie:

Na początek zakupione UDA kurczaka wymoczyć w zimnej wodzie a następnie osuszyć, po osuszeniu przełożyć na deskę i usunąć z każdego uda kość która znajduje się w mięsie zaś skórę ponacinać, tak przygotowane mięso UDA kurczaka przełożyć do miski wsypać podane przyprawy oraz wlać olej i dokładnie za pomocą dłoni po nacierać aby przyprawy dostały się do wszystkich zakamarków przygotowanego mięsa. Gdy już mamy dokładnie natarte mięso przyprawami wtedy odstawić je na 15 minut aby przeszło smakiem przypraw



Po wyznaczonym czasie odstania mięsa drobiowego w przyprawach przełożyć na patelnię skórą ku patelni i obsmażyć z obu stron na mocno rumiany kolor, po dokładnym obsmażeniu wlać przegotowaną letnią wodę oraz dodać suszone warzywa i tak dusić pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas obracając mięso do pełnej jego miękkości a także do miękkości suszonych warzyw które dodaliśmy do mięsa dla lepszego smaku oraz aromatu i wyparowania większej połowy dodanej wody


Jak już mięso UDA kurczaka jest odpowiednio miękkie gdzie można to sprawdzić za pomocą widelca wtedy dodać startą na tarce jarzynowej młodą marchew i nadal na wolnym ogniu pod przykryciem dusić do czasu aż wyparuje reszta pozostałej wody a z marchwi powstanie miękka jakby papka choć nie do końca jak mus, oczywiście w czasie duszenia się mięsa już z marchwią również co jakiś czas go przekręcać aby nie smażyło się tylko na jednej stronie


Przygotowane duszone w marchwi UDA kurczaka podałam z młodymi ziemniakami delikatnie okraszonymi sosem z mięsa a jako surówkę przygotowałam dla rodziny zwykłą mizerię z ogórka gruntowego swojskiego. Obiad był zaserwowany dla dwóch osób ale jeżeli ktoś ma większą ilość osób w rodzinie wystarczy podwoić a nawet potroić ilość podanych składników, jeżeli ktoś z Państwa lubi do obiadu aby było coś do popicia można wtedy podać dowolny ostudzony i schłodzony kompot lub zimne prosto z lodówki mleko zwłaszcza w upały które obecnie przechodzimy. Mięso UDA drobiowego wyszło bardzo smaczne i soczyste dlatego jak najbardziej polecam przygotowanie właśnie w ten sposób lub z dowolnym warzywem kto jakie lubi



Komentarze

Popularne posty