Reklama

Wyszukaj przepis

Deser śmietankowy z galaretkami i pianką z galaretki na ciastkach owsianych

Witam was serdecznie w związku z tym że 24 - go sierpnia obchodziliśmy z moim drugim mężem 21 - wszą rocznicę ślubu to przygotowałam nam oraz znajomym którzy w tym dniu nas odwiedzili pyszny deser śmietankowy na ciastkach owsianych oraz z pianką z galaretki, deser wyszedł tak smaczny że zniknął zanim zdążyłam się obejrzeć 😂 ale to chyba dobry znak jak myślicie ? Moim zdaniem bardzo im zasmakował kiedy tak szybko zjedli prawda ? Taki deser śmietany i galaretek przygotowuje się dość szybko jedyny czas oczekiwania to ten kiedy musimy poczekać na stężenie się galaretek ale naprawdę warto. Aby go skosztować to nic innego wam nie pozostaje jak przygotować go samodzielnie nie ma w nim nic trudnego wystarczą tylko dobre chęci oraz poświęcenie swojego wolnego czasu a później cieszyć się jego wyjątkowym smakiem w gronie rodziny i przyjaciół 👪

składniki:

  • 2 śmietany 18 % kubek - 330g,
  • 4 galaretki po dwa smaki - 77 g,
  • 1 galaretka niebieska - 79 g i zielona 75 g,
  • 5 szklanek gotowanej wody, 
  • 1 opakowanie ciastek owsianych 230 g,
  • 50 g masła,
  • 5 łyżek z górką cukru pudru,
  • 5 sztuk ciastek owsianych z czekoladą

wykonanie:

Na początek rozpuścić galaretki podwójne czyli do dwóch opakowań galaretki przykładowo brzoskwiniowa i malinowa, proszek tych galaretek przesypać do salaterek lub podłużnego pojemnika i wlać do każdej z osobna po 1,5 szklanki gotowanej wody rozpuszczając je mieszając łyżką, postawić do ostygnięcia zaś galaretkę w podłużnym opakowaniu należy po ostygnięciu wstawić do lodówki aby całkowicie stężała następnie rozpuścić kolejne dwa kolory czyli niebieską i zieloną wlewając do każdej osobno po szklance gotowanej wody i jeden z tych kolorów także wstawić do lodówki po ostygnięciu aby całkowicie stężała


W czasie gdy galaretki stygną a kolejne tężeją należy przygotować ciastka owsiane czyli pokruszyć je a następnie ZBLENDOWAĆ na tak zwany piasek, po zmiksowaniu dodać ostygnięte rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać aby ciastka połączyły się z masłem ( jeżeli ktoś nie chce nie musi używać ciastek można przygotować ŚMIETANOWCA bez dodatku ciastek to jest po prostu mój pomysł ). Po przygotowaniu ciastek śmietanę przełożyć do miski wsypać cukier puder i wymieszać za pomocą łyżki ( dodając cukier puder do śmietany smakowo przypomina ona serek homogenizowany jest dużo smaczniejsza lecz można pominąć jeżeli ktoś woli samą śmietanę )


Jak już wszystko mamy przygotowane wtedy do wymieszanej z cukrem pudrem śmietany dodać galaretkę przykładowo niebieską pokrojoną w kostkę oraz na przykład malinową z podwójnej porcji również pokrojoną w kostkę a także wlać do całości lekko tężejącą galaretkę na przykład zieloną ( kolory każdy może użyć według swego upodobania ja daję tylko przykład ) i całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się ze sobą dodanych galaretek ze śmietaną


Po dokładnym wymieszaniu śmietany z galaretkami przygotować pojemnik o wymiarach 25/16 i wysokości 10 cm na dno wyłożyć ciastka z masłem ( można pominąć ) uciskając tak aby było równo wyłożone na ciastka wylać całą śmietanę z galaretkami a następnie podwójną porcję galaretki przykładowo brzoskwiniowej przelać do wyższego pojemnika lekko tężejącą i należy zmiksować ją za pomocą miksera na najwyższych obrotach na piankę, miksować do czasu aż podwoi swoją objętość. Zmiksowaną już piankę przelać na śmietanę z galaretkami wyrównując wierzch a następnie posypać skruszonymi ciastkami owsianymi z czekoladą, tak przygotowany deser wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny a najlepiej na całą noc




Gotowy deser ze śmietany czyli tak zwany ŚMIETANOWIEC po wyjęciu z lodówki należy najpierw za pomocą noża oddzielić od boków pojemnika a następnie kroić dowolnie, wiadomo pierwszą porcję jest trochę ciężko wyjąć ale reszta idzie jak należy. Ciastka można pominąć ponieważ chwilami oddzielają się od śmietany z galaretkami lecz to nie przeszkadza, po za tym deser wyszedł wyśmienicie jak najbardziej polecam na upalne dni sprawdza się w każdej chwili gorącego dnia. Deser jest trochę pracochłonny ale naprawdę warto go przygotować dla rodziny jak również znajomych będą zachwyceni jego smakiem, deser ze śmietany nie jest za słodki dzięki kwaskowatym galaretką dodam że zielona ma smak jabłkowo miętowy



Komentarze

Popularne posty