Reklama

Wyszukaj przepis

Ogórki" KROKODYLKI " w innej wersji z pieprzem CAYENNE

Sezon ogórkowy właśnie dobiega końca i właśnie z ostatnich jakie szwagier zebrał z działki postanowiłam zrobić jeszcze takich krokodylków lecz w innej formie niż większość  w INTERNECIE moje zostały pokrojone w grubsze plasterki niż w tradycyjnych ogórkach w chili oraz są bardziej przygotowane na słodko, może przypadnie wam przepis do gustu i zechcecie sobie przygotować. Możecie zrobić małe jak również takie trochę przerośnięte nic się nie zmarnuje a na pewno wam posmakuje, według mnie przygotowanie samodzielnie weków na zimę to dobre i smaczne rozwiązanie zgodzicie się ze mną ? Jak to mówią Matka Ziemia w tym roku po mimo susz i upałów trochę obrodziła w plonach z czego chętnie każdy korzysta więc jeżeli ktoś z Państwa lubi ogórki na słodko - ostro to z wielką przyjemnością zapraszam po przepis który podam poniżej 👇👇👇

składniki:

  • 5 - 6 kg ogórków gruntowych różnej wielkości,
  • 5 łyżek soli drobnej,
  • 1 łyżka papryki czerwonej w proszku ostrej,
  • 2 łyżki papryki czerwonej w proszku słodkiej,
  • 1,5 łyżki papryki wędzonej słodkiej,
  • 0,5 łyżki pieprzu CAYENNE,
  • 1,5 szklanki octu 10 %,
  • 1 kg cukru,
  • 20 łyżek oleju,
  • 12 dużych ząbków czosnku

wykonanie :

Początkowo zebrane z działki ogórki należy umyć w zimnej wodzie a następnie odlać wodę w której były myte kilkukrotnie, następnie wszystkie ogórki jakie mamy pokroić do dużej miski w plastry po 3 centymetry, gdy już mamy skrojone wszystkie ogórki wtedy posolić je po całości i co jakiś czas wymieszać drewnianą łyżką do puszczenia soków tak pozostawić na 2 godziny. Po upływie tego czasu wylać cały sok który powstał z ogórków dzięki dodanej soli ( zrobi się wtedy trochę mniej ogórków ), jak sok został wylany wtedy dodać wszystkie papryki w proszku które są podane w składnikach oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub pokrojone drobno a w międzyczasie na patelni zagotować olej i gorący także wlać do ogórków z przyprawami. Całość dokładnie wymieszać a w wolnej chwili zagotować ocet z cukrem



Po wymieszaniu ogórków z dodanymi składnikami wlać zagotowany gorący ocet z cukrem i także dokładnie za pomocą drewnianej łyżki wymieszać aby całość połączyła się z wlaną gorącą zalewą w międzyczasie co jakiś ogórki przemieszać tak mniej więcej co 2 godziny, mieszając ogórki już z zalewą będzie widoczna gołym okiem ich zmiana czyli będzie widoczne kurczenie się ogórków. Tak przygotowaną sałatkę z pieprzem CAYENNE najlepiej przygotować późnym wieczorem ale jeśli ktoś woli w ciągu dnia to już w zalewie gdy co jakiś czas mieszamy powinna postać co najmniej od 6 - 10 godzin wtedy będzie najsmaczniejsza 


Po czasie zależnym już od was przygotowane krokodylki inaczej przekładać - poukładać ciasno w naszykowane słoiki zalać po sam wierzch zalewą powstałą z ogórków i szczelnie zakręcić każdy ze słoików NIE PASTERYZOWAĆ chyba że ktoś chce to od czasu zagotowania się słoików w garnku pasteryzować nie dłużej jak 5 minut ja nigdy nie pasteryzuję i przetrzymują mi całą zimę a nawet dłużej no chyba że chłopaki zjedzą szybciej. Tak przygotowane słoiki wstawić do piwnicy lub zimnego zaciemnionego miejsca


Gotowe ogórki krokodylki inaczej można już zajadać tego samego dnia gdy je zrobimy do końca, bardzo dobrze sprawdzają się jako dodatek do dań głównych a także jako dodatek do kanapek z wędliną i nie tylko, idealnie sprawdzają się do kanapek z masłem i dowolnym pasztetem. Zapewne większość osób przygotowuje podobne ogórki u mnie w domu są nr jeden zaraz po kiszonych a dodanie do nich papryki wędzonej słodkie daje tej sałatce świetny posmak no i nie są mocno ostre a bardziej słodkawe więc jeśli ktoś lubi mniej ostre to ten przepis jak najbardziej będzie do was pasował gdzie gorąco polecam o ile macie jeszcze ogórki, na moim blogu znajdziecie także cukinię w pieprzu CAYENNE którą także polecam bo jest przesmaczna CUKINIA W CHILI Z DUŻĄ ILOŚCIĄ CZOSNKU



Komentarze

Popularne posty