Reklama

Wyszukaj przepis

KREM ORAZ KARPATKA Z KREMEM BUDYNIOWYM I ŻÓŁTKAMI

Mam to w końcu wyszedł mi krem idealny 👌👌, nie spodziewałam się aż takiego efektu ponieważ krem który chcę wam przedstawić wymyśliłam sama bez zaglądania do jakichkolwiek mediów społecznościowych. Swymi czasy robiłam krem budyniowy i niestety mi się zważył tym razem wpadł mi do głowy pomysł aby dodać żółtka i to był dobry pomysł po prostu strzał w dziesiątkę, wszystko z dokładnością podam wam w opisie poniżej 👇👇 jeżeli przypadnie wam do gustu to skorzystacie decyzja należy już do was a po za tym kto nie lubi karpatki to chyba jedno z wielu ciast które uwielbiamy a ja przygotowałam go na życzenie męża który 08.09 miał kolejne urodziny i właśnie takie ciasto sobie zażyczył no i jak tu nie spełnić jego marzenia kiedy się kogoś kocha to wszystko się dla niego zrobi prawda ? no prawie wszystko 😂. Dobra dość tego zanudzania biorę się za napisanie całego przepisu, będę się starała opisać wszystko z dokładnością jaką robiłam a także dodam zdjęcia żeby było wam łatwiej wyobrazić sobie jak to ciasto przygotować

składniki na ciasto:

  • 7 jajek rozmiar M,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 kostka masła 200 g,
  • 2 szklanki wody

składniki na krem:

  • 800 ml mleka 3,2 %,
  • 2 łyżki z lekką górką skrobi ziemniaczanej,
  • 2 budynie śmietankowe 40 g każdy,
  • 4 żółtka rozmiar M,
  • 1,5 kostki masła prawdziwego kostka 200 g,
  • 1,5 szklanki cukru

wykonanie:

Zanim zabierzemy się za przygotowanie całego ciasta wraz z kremem należy naszykować wszystko co do ciasta potrzebne, czyli tak : do garnka wlać wodę oraz dodać całą kostkę masła gdy podczas lekkiego gotowania masło się rozpuści wtedy wsypać mąkę i cały czas mieszając za pomocą łyżki doprowadzić do tego aby woda z masłem i mąką połączyły się w jedną całość,  gdy ciasto zacznie odklejać się od garnka to znak że już jest dobrze zrobione wtedy należy zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia

Gdy masa na ciasto do karpatki stygnie wtedy należy przygotować wszystko na krem czyli tak : do garnka na jego dno wlać wodę i zagotować, po zagotowaniu wlać większość mleka a w mniejszej ilości rozprowadzić budyń ze skrobią ziemniaczaną po czym dodać same żółtka i intensywnie mieszając rozprowadzić tak aby nie było kawałków żółtka. Jak już w garnku zagotuje się mleko wtedy dodać 1 łyżeczkę masła i wlać rozczyn budyniowo - żółtkowy i całość cały czas mieszając doprowadzić do czasu aż powstanie budyń, ugotowany budyń zdjąć z ognia i jeszcze taki gorący nakryć dowolnym woreczkiem ( wtedy nie powstanie kożuch ), pozostawić ugotowany budyń do całkowitego ostygnięcia, krem wychodzi aksamitny i bardzo delikatny


W czasie gdy masa na krem na spokojnie się studzi a masa na ciasto już ostygła wtedy do ostygniętej całościowo masy dodawać po jednym całym jajku i najlepiej za pomocą łyżki lub okrągłego wałka do ciast lecz ręcznie ucierać do czasu aż ciasto wchłonie wszystkie dodane jajka a masa stanie się jednolita i kleista. Po przygotowaniu ciasta na karpatkę podzielić je na dwie równe części, gdy już mamy rozdzielone ciasto wtedy należy przygotować blaszkę o wymiarach 36/24 wykładając ją papierem do pieczenia, na papier wyłożyć jedną część ciasta rozprowadzając ją po całej blaszce w miarę równo i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 30 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta i powstania górek na cieście. W taki sposób postępujemy z dwoma kawałkami ciasta


Gdy już mamy upieczone oba blaty do karpatki a masa na krem ostygła wtedy do miski przełożyć masło i wsypać cukier całość miksować do momentu aż masło zbieleje, po dokładnym zmiksowaniu masła z cukrem dodawać po łyżce masy budyniowej i miksować na wyższych obrotach do połączenia się masła z masą budyniową i do czasu aż w masie nie będzie wyczuwalny cukier a masa będzie jednolita i aksamitna proszę się nie obawiać po mimo dłuższego miksowania nic się nie zważy wszystko wyjdzie idealnie


Po zmiksowaniu całej masy do blaszki w której były pieczone blaty karpatki położyć jeden z blatów a na niego wyłożyć cały przygotowany wcześniej krem wyrównując go po całości ciasta a na krem położyć drugi blat upieczonego ciasta karpatki dociskając go do kremu. Na wierzchni blat ciasta można posypać cukier puder lub przygotować polewę czekoladową i tak przygotowane ciasto należy wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny aby krem był bardziej ścięty czyli aby był sztywniejszy lecz najlepiej na całą noc aby smaki ciasta z masą się przegryzły . Gotowe ciasto bardzo ładnie się kroi a krem się nie rozpada jest po prostu jednolity 


Ciasto samo w sobie jest rewelacyjne takie jakie lubię czyli nie suche a wilgotne a krem to po prostu rewelacja, taki krem możecie przygotować do dowolnego ciasta które można przekładać budynie również można dać dowolne kto jakie lubi a także do kremu a właściwie w czasie jego przekładania można dodawać różne owoce nie koniecznie do karpatki ale jeśli ktoś lubi udoskonalać ciasta jak ja to jak najbardziej tak można zrobić. Krem który wymyśliłam i wykonałam jak najbardziej polecam całym sercem 💖 wyjdzie on każdemu kto jeszcze nigdy nie miał styczności z przygotowywaniem kremów lub jeśli wam kremy nie wychodziły jak i mi dawnymi czasy, teraz czym jestem starsza tym bardziej wszystko zaczyna mi co raz lepiej wychodzić. Ciasto karpatka nadaje się na urodziny, imieniny lub inne imprezy których się spodziewamy, do tego ciasta można podać kawę lub herbatę kto jak i z czym lubi




Komentarze

Popularne posty