Reklama

Wyszukaj przepis

KOPYTKA ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM WĘDZONYM

Kopytka tak właśnie one to dość szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe które zachwyca każdego, gdy zostają ziemniaki z dnia poprzedniego i nie ma się pomysłu co z nich zrobić aby nie wyrzucać to zazwyczaj na myśl przychodzi pomysł klusek różnego rodzaju lub właśnie kopytek które mogą być z twarogiem jak i bez niego. Moją dzisiejszą propozycją dla Państwa są właśnie kopytka z twarogiem ale nie zwykłym lecz wędzonym który ostatnimi czasy bardzo uwielbiam i mogę go zajadać choćby codziennie, jest bardzo smaczny i aromatyczny a już ten z marketów takich jak Biedronka czy Lidl to już przechodzi samego siebie jest delikatny w smaku i nie jest bardzo zawędzany lecz dosłownie jakby podwędzony no po prostu petarda 💥 ale to moje zdanie ponieważ nie każdy lubi wędzone twarogi ja przyznam kiedyś go nie znosiłam a teraz chyba zmieniły mi się smaki bo jak pisałam uwielbiam go i bardzo za nim przepadam. Twaróg wędzony dodany do dań takich jak na przykład kopytka sprawi to iż danie staje się bardziej sycące jak również podkreśli smak danego dania, zwłaszcza w daniach tych bardziej delikatnych, twaróg wędzony nadaje się również jako dodatek do zapiekanek ziemniaczanych ale aby to skosztować musicie najpierw przygotować 😉

składniki:

  • 630 g ugotowanych lub z dnia poprzedniego ziemniaków,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 1 opakowanie twarogu wędzonego250 g,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 

wykonanie:

Do miski dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę z dnia poprzedniego lub ugotowane wcześniej i ostudzone ( nie mogą być ciepłe ), gdy już ugotowane ziemniaki mamy przeciśnięte przez praskę lub zmielone przez maszynkę do mięsa wtedy twaróg wędzony również przecisnąć przez praskę lub zmielić, wbić całe jajko i wsypać mąkę ( sól dodać według swego smaku ja nie dodawałam ponieważ twaróg wędzony według mnie jest dość słonawy ). Całość dokładnie wyrobić za pomocą dłoni do połączenia się wszystkich dodanych składników ze sobą czyli na jednolitą masę


Gdy już masę na kopytka mamy gotową wtedy na stolnicę wysypać mąkę pszenną, przygotowane ciasto podzielić na cztery części i każdą z części zrolować na dowolną grubość kto jaką sobie życzy, jak już mamy zrolowany kawałek ciasta w formie tak zwanego " węża " można zrobić na wierzchu ciasta zrolowanego za pomocą noża kratkę ozdobną ( choć nie koniecznie ) a następnie należy wycinać dowolnej wielkości kopytka i tak postępować z każdym kawałkiem ciasta kopytkowego. Jak już wszystkie kopytka są powycinane do garnka wlać wodę soląc ją i doprowadzić do zagotowania, gdy woda już się zagotuje wkładać po kilka sztuk przygotowanych kopytek i na wolnym ogniu od czasu wypłynięcia na wierzch gotować przez 2 minuty po wyznaczonym czasie wyjmować na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody


Ugotowane delikatne, mięciutkie i rozpływające się w ustach kopytka z twarogiem wędzonym są godne polecenia, smaczniejsze niż z tradycyjnym twarogiem. Więc jeżeli ktoś jeszcze takich nie jadł to nie zastanawiajcie się za długo ponieważ będziecie zachwyceni ich smakiem i lekkością, moje przygotowane kopytka podałam ze skwarkami usmażonymi ze słoniny a dodatkowo jako surówkę podałam moją sałatkę z cukinii w chili CUKINIA W CHILI Z DUŻĄ ILOŚCIĄ CZOSNKU która smakuje mojej rodzinie i od razu mi zapowiedzieli że za rok mam zrobić właśnie tylko cukinię w chili 😂😂


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty