Reklama

Wyszukaj przepis

DANIE JEDNOGARNKOWE RYŻ Z MIĘSEM WIEPRZOWYM Z CHRZĄSTKĄ

Danie jednogarnkowe to dobry sposób na wykorzystanie jednego garnka zamiast wielu, nie wiem jak Państwo ale ja dość często wykonuję takie jedzenie aby rodzinka się najadła. Niby nic specjalnego wystarczy mieć ryż czy kaszę a także mięso i przyprawy i już mamy pyszne danie obiadowe z dowolnym mięsem. Najszybszy sposób to wtedy gdy mamy mięso drobiowe ponieważ jest szybkie w smażeniu jak i gotowaniu a ryż jak to ryż jeśli dodamy surowy to cały sposób przygotowania takiego dania jest dość długi ale jeżeli dodamy już z dnia poprzedniego ugotowany to taki obiad mamy w niespełna 30 minut, tak więc decyzja należy do każdego z was ja podam przepis na danie z surowym ryżem i mięsem wieprzowym. Zapraszam więc do zapoznania się z podanym przepisem no i oczywiście do przetestowania go u siebie

składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego z chrząstką,
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 10 szklanek wody przegotowanej letniej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 1 duży liść laurowy,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1,5 szklanki ryżu,
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu,
  • 1 łyżka liści lubczyka,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej

wykonanie:

Na początek zakupione mięso wieprzowe z chrząstką opłukać w zimnej wodzie i osuszyć na durszlaku, po osuszeniu przełożyć do miski i wsypać przyprawę do mięsa po czym dokładnie wymieszać tak aby przyprawa wchłonęła w każdy kawałek mięsa z chrząstką gotowe odstawić na 5 - 10 minut aby mięso przeszło smakiem i zapachem przyprawy. Po wyznaczonym czasie całe mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmażyć na rumiany kolor a po podsmażeniu wlać 2 szklanki wody i wsypać suszoną włoszczyznę oraz dodać liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego. Całość dusić do miękkości mięsa z chrząstką oraz do czasu wyparowania dodanej wody, dusić pod przykryciem


Gdy dodana woda już wyparowała a mięso z chrząstką jest prawie miękkie wtedy wsypać ryż ( jeżeli ktoś chce szybciej danie wtedy dodać ryż uprażony wcześniej ), tak więc surowy wsypany ryż dodać do niego 4 szklanki wody i nadal lecz co jakiś czas mieszając dusić pod przykryciem do miękkości ryżu i wyparowania dodanej wody. Jak już woda wyparuje a ryż nadal jest twardawy wlać kolejne 4 szklanki wody i nadal dusić do pełnej miękkości ryżu. Pod koniec duszenia się całości czyli ryżu z mięsem dodać mrożone liście lubczyku a po chwili czarny sezam ( można pominąć ), jak już jest coraz mniej wlanej wody wtedy odkryć pokrywkę i mieszając smażyć do całościowego wyparowania wody

Przygotowanie podanego dania zajmuje dość długi czas pracy ale efekt końcowy jest naprawdę tego warty, więc jeżeli ktoś z Państwa uwielbia dania jednogarnkowe to taki przepis gorąco polecam pomimo długiego czasu pracy jaki trzeba włożyć w przygotowaniu jego to naprawdę warto, jeśli korzysta ktoś z moich obserwujących korzysta z moich przepisów to dobrze wie że mówię prawdę. Tak jak pisałam jeżeli ktoś chce szybciej danie wystarczy użyć na przykład piersi kurczaka i dodać ryż lub kasze ugotowane wcześniej z tym że wtedy wystarczy mniej wody niż w opisie, myślę że starczą 2- 3 szklanki, u mnie szklanka ma pojemność 250 ml



Komentarze

Popularne posty