Reklama

Wyszukaj przepis

SWOJSKIE UDKA DROBIOWE PIECZONE Z SOSEM PIECZARKOWYM

 Nie wiem czy posiadacie swojskie kurczaki typu BLOJRER, ja właśnie posiadam i chciałam się podzielić z Wami przepisem na przygotowanie udek kurczaka w sosie w proszku pieczarkowym. Tak wiem zaraz będzie krytyka że takich sosów się nie jada ale na miłość boską na co dzień tak nie jadamy a raz na jak to mówią ruski miesiąc można sobie pozwolić czyż nie ? Może i nie jest to dobre rozwiązanie czyli sos z proszku ale jak ja to mówię raz na jakiś czas nic się nam nie stanie, po za tym nie wieżę że większość z was nie używa takich sosów czy zup, komuś napisać jest bardzo łatwo zwłaszcza na INTERNECIE ale nie to najważniejsze a to jak owe danie smakuje prawda ? Tak więc nie będę już zanudzać a biorę się na opisanie szczegółowo co jak wykonać aby wyszło smacznie i pachnąco 👪

składniki:

  • 1 kg i 200 g udek kurczaka BROJLER,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
  • 2 łyżki sosu pieczarkowego proszek,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 szklanka wody,
  • szklanka o pojemności 250 ml

wykonanie:

Na początek przygotowane i wymoczone udka z własnej kury należy dokładnie osuszyć a następnie ponacinać nożem w miejscu od skóry aż do kości, następnie wsypać przyprawę do kurczaka oraz sos pieczarkowy w proszku i całe te przyprawy wetrzeć dokładnie w każde miejsce udek po chwili wlać łyżkę oleju i kolejny raz całość wmasować w mięso udek. Przygotowane udka kurczaka odstawić na 15 minut aby wchłonęły wtarte w nie przyprawy


Po wyznaczonym już czasie gdy mięso naszło zapachem przypraw oraz sosu z proszku przygotować naczynie żaroodporne po czym przełożyć do niego przygotowane udka kurczaka a następnie wlać przegotowaną ostygniętą wodę i wstawić tak przygotowane do piekarnika na drugą półkę od dołu nastawiając piekarnik na 200 stopni, po nastawieniu piec mięso udek przez 1,5 godziny co jakiś czas obracając mięso aby równo się upiekło, 50 minut przed końcem pieczenia się mięsa udek zwiększyć moc piekarnika na 220 stopni aby ładnie się całe zarumieniło. Po upieczeniu mamy pachnące mięsko kurczaka już do spożycia

Upieczone i mocno soczyste mięso udek drobiowych podałam z ziemniakami oraz moją ulubioną sałatką którą przygotowałam na zimę do słoików jest po prostu przepyszna PYSZNA SAŁATKA OGÓRKOWO - CEBULOWA W ZALEWIE ale każdy może podać swój ulubiony zestaw lub mieć pieczone mięsko do ulubionego przez siebie pieczywa. Tak jak pisałam na początku nie ważny ten sos w proszku lecz smak jaki mamy po upieczeniu mięska, całym sercem polecam upieczenia drobiu w ten sposób będziecie zachwyceni jego smakiem i aromatem



Komentarze

Popularne posty