Reklama

Wyszukaj przepis

Ogony wieprzowe duszone z cebulką

Ogony wieprzowe dla większości są obrzydliwe, czy nie? Jest to jednak przysmak z czasów mego dzieciństwa przygotowane jak należy smakują wyśmienicie, ogony są z czasów PRL-U gdzie młodzi ludzie nie znają tego smaku a większość starszych niestety ale pamięta tylko przez mgłę to wielka szkoda ponieważ jest to smaczna potrawa, zdrowa i pożywna. Przypominajmy ją sobie bo naprawdę warto, bardzo często właśnie na ogonach były gotowane słynne zupy na przykład ogonowa ja w mojej kuchni dość często używam ogony wieprzowe a tylko dlatego iż moja rodzinka je uwielbia, nie będę już się rozpisywać co jak i dlaczego wystarczy że zapytacie wujka GOOGLE a on na pewno wszystko wam powie 😃

składniki:

  • 1 kg ogonów wieprzowych krótkich,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa,
  • 1 łyżka oleju,
  • 6,5 szklanki letniej wody,
  • 1 płaska łyżka suszonych warzyw,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 10 malutkich cebul

wykonanie:

Zakupione krótkie ogonki wieprzowe należy oczyścić z włosia jeśli się pojawia, opłukać w zimnej wodzie a następnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego do sucha, po przygotowaniu w ten sposób ogonków należy przełożyć je do miski wsypać przyprawę oraz 1 łyżkę oleju i całą przyprawę dokładnie wmasować w każdy ogon, natarte ogonki pozostawić na 10 minut aby przeszły smakiem i zapachem przyprawy


Po wyznaczonym już czasie gdy ogony przesiąkły przyprawą należy przełożyć je na rozgrzaną patelnię i lekko obsmażyć z każdej ze stron po czym wlać 4 szklanki wody oraz wsypać suszoną włoszczyznę i dusić tak pod przykryciem od czasu zagotowania na bardzo wolnym ogniu do czasu aż ona wyparuje po czym wlać kolejne 2,5 szklanki i tak dusić do czasu aż prawie wyparuje cała wlana woda a ogony będą idealnie miękkie a zajmuje to 2 godziny, w międzyczasie gdy ogony się duszą przygotować sobie cebulę malutką krojąc ją w krążki 



Gdy już wody z wyparowania zostało mało i zrobił się fajny gęsty sosik wtedy dodać przygotowaną wcześniej cebulkę okrojoną w cienkie plasterki i chwilę poddusić z przykrytą pokrywką po czym odkryć ją i smażyć do momentu zarumienienia się cebulki na ładny złoty kolor co jakiś czas przemieszać aby równo się podsmażyła no i oczywiście aby zmiękła. Po dokładnym usmażeniu ogonów z cebulką mamy fajny kleisty sosik który nada się na przykład do chleba maczając go w nim


Przygotowana przekąska lub jako danie główne najlepiej smakuje na gorąco gdyż jak ostygną robią się automatycznie twarde i gumowate więc należy tyle przygotować aby zjeść na już, takie ogonki duszone z cebulką świetnie zastąpią nam przekąskę do chleba lub bułki kto jaka lubi jak również można podać je do ziemniaków osobno ugotowanych ale decyzję zostawiam już dla Państwa, powiem tyle kto jeszcze takich nie jadł to niech się nie zastanawia i przygotowuje je jak najszybciej bo naprawdę warto



Komentarze

Popularne posty