Reklama

Wyszukaj przepis

Udka drobiowe w sosie własnym ze świeżą żurawiną

Nie ma to jak świeży obiad przygotowany samodzielnie, dziś zaproponuję Wam pyszny obiad gdzie główną rolę grają udka kurczaka i żurawina, och co to był za zapach roznoszący się w całym mieszkaniu podczas jego przygotowywania. Lubicie takie klimaty? Gdy nawet sąsiedzi się dopytują "co tam pysznego dziś pichcisz" to jest dosłownie miód na moje serce słysząc takie słowa, na przygotowanie tego mięsa jest wiele różnych przepisów sama na blogu mam kilkadziesiąt i każde to inne wykonanie oraz smak lecz decyzja należy do Państwa które wybierzecie i na które akurat będziecie mieli ochotę 😉

składniki:

  • 500 g udek z kurczaka,
  • 1 płaska łyżka przyprawy do mięsa,
  • 2 łyżki oleju,
  • 0,5 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 2,5 szklanki wody letniej,
  • 3 łyżki świeżych kulek żurawiny,
  • 1 garść warzyw paski

wykonanie:

Na początek przygotować uda kurczaka, umyć je, oczyścić a następnie dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego przekładając do miski z tym że zanim je tam przełożymy należy zrobić nacięcie wzdłuż skóry aż do kości, przygotowane mięso obsypać przyprawą do mięsa, wsypać czosnek niedźwiedzi suszony oraz wlać olej. Całość bardzo dokładnie wetrzeć w mięso i odstawić na 15 minut aby przyprawy wchłonęły się w każdą część mięsa z ud kurczaka 


Po wyznaczonym czasie gdy mięso przesiąkło dodanymi przyprawami na suchą patelnię przełożyć wszystkie uda skórą w stronę patelni i na średnim ogniu obsmażyć z każdej ze stron na rumiany kolor zaś po dokładnym usmażeniu ud wlać 2,5 szklanki letniej wody, dodać mrożone warzywa okrojone w paski i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i wyparowaniu połowy dodanej wody



Gdy połowa wody już wyparowała a mięso udek jest wystarczająco miękkie wtedy wsypać 3 łyżki mrożonej żurawiny w kulkach i nadal dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu do miękkości dodanej żurawiny oraz do czasu powstania sosu (sos zrobi się sam z siebie podczas duszenia) z 15 minut przed końcem duszenia zdjąć pokrywkę aby woda lepiej odparowała, na sam koniec można wsypać jeszcze z 0,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego i jeśli będzie potrzeba doprawić przyprawą uniwersalną do smaku


Gotowe mięso ud kurczaka w sosie lekko słono-kwaskowatym podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno oczywiście okraszonymi przygotowanym sosem a jako surówka były moje grzybki marynowane Grzyby marynowane które robiłam na zimę. Mięso z kurczaka duszone w żurawinie wyszło bardzo soczyste a zarazem kruche aż rozpływało się w ustach, bardzo polecam przygotowanie w ten sposób mięsa jeśli tylko macie dostęp do takiej żurawiny (ja akurat miałam od koleżanki)



Komentarze

Popularne posty