Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto drożdżowe łyżką mieszane z czereśniami i kruszonką

 Dzień dobry wszystkim dziś mam dla was wspaniały przepis na ciasto drożdżowe z czereśniami który sama wymyśliłam a że akurat jest sezon na czereśnie to praktycznie można je wykorzystać do różnego rodzaju ciast. Z racji tego że kupiłam piękne duże czereśnie i podczas jedzenia sporo mi zostało postanowiłam że aby się nie zmarnowały bo tanie nie są to upiekę ciasto i padło na drożdżowe gdyż mąż bardzo lubi. Dodam tylko tyle jest bardzo proste w wykonaniu gdyż należy tylko wszystkie składniki wymieszać łyżką i poczekać godzinkę aby lekko podrosło a mianowicie aby drożdże zaczęły pracować a reszta to już banalnie prosta, więc jeżeli lubicie ciasta drożdżowe zwłaszcza takie które na pewno wyjdzie to jak najbardziej polecam ten przepis będziecie zachwyceni tak jak i ja jestem wniebowzięta że wyszło mi dosłownie perfekcyjne

składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 szklanki mleka 3,2 %,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
  • 10 łyżek oleju,
  • 5 żółtek jajek rozmiar M,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 1 szklanka cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

dodatkowo:

  • 30 sztuk sporych czereśni

kruszonka:

  • 4 łyżki cukru,
  • 7 łyżek mąki,
  • 2 łyżki miękkiego masła

wykonanie:

Do miski wsypać najpierw wszystkie składniki suche po czym dodać żółtka, całe jajko oraz olej i podgrzane letnie mleko a także dowolny aromat, gdy już wszystkie składniki są w misce należy szybkim ruchem ręki łyżką wymieszać całość do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Wymieszane ciasto pozostawić na pół godziny pod ściereczką aby odpoczęło i aby drożdże zaczęły pracować a w międzyczasie przygotować czereśnie czyli przekroić je na połowę i usunąć z nich pestkę lub wydrylować i wtedy przekroić. Po wyznaczonym czasie przygotować blaszkę ja wzięłam okrągłą o średnicy 28 centymetry ale dodam że czym mniejsza tym ciasto wyjdzie wyższe

Blaszkę którą przygotowujemy należy wyłożyć papierem do pieczenia samo dno a boki blaszki spryskać olejem, następnie przełożyć całe ciasto drożdżowe które ma konsystencję mocno kwaśnej śmietany a po wyrównaniu ciasta na wierzchu należy ułożyć czereśnie skórką w stronę ciasta będzie widoczne na zdjęciu jak ułożyłam. Po dokładnym ułożeniu czereśni przygotować kruszonkę można również dać dowolny aromat po czym posypać ją na wierzch owoców a po przygotowaniu całości odstawić kolejny raz na pół godziny aby ciasto odrobinę podrosło

Po wyznaczonym czasie gdy ciasto już lekko podrosło należy rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni wstawić do rozgrzanego blaszkę na drugą półkę od dołu na kratkę od piekarnika i piec przez 60 minut po tym czasie ustawić temperaturę na 190 stopni i piec jeszcze 20 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu kruszonki lecz temperatura jest zależna od piekarnika gdyż nie wszystkie pieką jednakowo, po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i jeszcze gorące posypać cukrem pudrem pozostawić do ostygnięcia


Po całkowitym ostygnięciu ciasta płaskim nożem oddzielić je od boków blaszki po czym rozpiąć ją i wyjąć ciasto na talerz, gotowe ciasto można już kroić dowolnie bardzo ładnie się kroi nie kruszy się jest wilgotne i delikatne w sam raz do mleka lub gorącego kakao a kruszonka na cieście jest bardzo chrupiąca gdzie mój mąż zachwycony bo właśnie taką kruszonkę lubi. I jak to ja mówię czereśnie się nie zmarnowały tylko dla ciasta uroku dodały 😂 a my się zajadamy i brzuchy pełne mamy, całym sercem polecam upiec sobie tak pyszne ciasto drożdżowe jeżeli ktoś ma ochotę można użyć innych owoców

Komentarze

Popularne posty