Reklama

Wyszukaj przepis

Sernik makowy z brzoskwiniami z twarogiem z wiaderka na kruszonce

Witam serdecznie wszystkich odwiedzających mojego bloga kulinarnego 💕 chciałabym się dziś z Państwem podzielić moim pysznym przepisem na sernik który wymyśliłam tak po prostu z głowy a sernik jest warty polecenia uwierzcie mi a zwłaszcza jeśli ktoś lubi i sernik i makowiec to mamy za jednym zamachem dwa ciasta w jednym, czy to nie brzmi dość dobrze? jest jakby dwa ciasta a jednak jedno i do tego nie dość że bardzo smaczne to na dodatek mega wilgotne no i oczywiście swojskie a nie z cukierni. Jeśli spodoba wam się przepis to będzie mi bardzo miło kiedy upieczecie i podzielicie się ze mną zdjęciem tegoż właśnie sernika

składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 100 g margaryny TORTOWA,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki cukru pudru

masa serowo-makowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 6 jajek rozmiar M,
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
  • 150 g margaryny TORTOWA,
  • 1 kubek śmietany PIĄTNICA 400 g,
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego 40 g każdy,
  • 0,5 szklanki maku mielonego sypanego gotowego do użycia

dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (można pominąć)

wykonanie:

Na początku wyjąć potrzebne składniki z lodówki aby uzyskały temperaturę pokojową po czym żółtka oddzielić od białek, żółtka przelać do misy miksera PLANETARNEGO lub jeśli ktoś nie posiada to do zwykłego dodać cukier i całość zmiksować na pulchną masę a następnie dodać margarynę pokrojoną drobniej i całość dalej miksować do połączenia się masy jajecznej z margaryną. Jak już całość została połączona wtedy przełożyć cały twaróg z wiaderka, śmietanę, aromat pomarańczowy oraz budynie w proszku i całość na początku miksować na wolnych obrotach a następnie na większych do uzyskania jednolitej masy na koniec ubijania wsypać mak i również zmiksować tak aby mak połączył się z masą

Gdy masę serowo-makową mamy już przygotowaną wtedy należy zabrać się za ubicie piany z białek ze szczypta soli drobnej na sztywno a po ubiciu piany dodawać ją partiami do masy serowo-makowej i delikatnie wymieszać szpatułką kuchenną silikonową lub drewnianą. Masę odstawić na bok a w międzyczasie należy przygotować ciasto kruszonkę czyli do miski dodać wszystkie składniki potrzebne na ciasto i za pomocą dłoni wyrobić tylko do czasu połączenia się składników tak aby powstała kruszonka

Gdy już wszystko mamy przygotowane należy naszykować blaszkę o wymiarach 35/22 wykładając ją papierem do pieczenia po czym wysypać na papier większą ilość kruszonki i za pomocą dłoni delikatnie ją ucisnąć aby podczas wlewania masy serowo-makowej ciasto nie wypłynęło na wierzch, po wyłożeniu ciasta kruszonki przełożyć masę serową nie jest mocno rzadka taka w sam raz na masę serowo-makową można wyłożyć plasterki pokrojonych osuszonych brzoskwiń lecz NIE KONIECZNIE MOŻNA TĄ CZYNNOŚĆ POMINĄĆ, zaś na wyłożone brzoskwinie lub samą masę serową wysypać resztę ciasta kruszonki. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 170 stopni i piec 1 godzinę zaś po godzinie zmniejszyć temperaturę piekarnika na 150 stopni i  piec jeszcze 15 minut po upieczeniu ciasto studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Mój sernik pięknie rósł lecz w czasie stygnięcia opadł ale to już taki urok serników mimo to wyszedł przepyszny i nie surowy

Ostygnięty sernik makowy należy nakryć folią aluminiową i wstawić najlepiej na całą noc do lodówki aby wszystko się związało, następnego dnia wyjąć ciasto razem z papierem z foremki i już można go kroić a dodam że kroi się idealnie nic się nie łamie jedynie krucha kruszonka czasami odleci od ciasta 😂 ale po za tym wszystko w porządku no i ten niesamowity smak który powala na kolana, sernik nie jest za bardzo słodki taki w sam raz. Moim zdaniem nadaje się na imprezy okolicznościowe i nie tylko ale decyzje zostawiam wam, szklankę jaką użyłam miała pojemność 250 ml 

Komentarze

Popularne posty