Szynka wieprzowa gotowana w przyprawach
Biegnę dziś do was z przepysznym przepisem na gotowaną miękką a zarazem soczystą szynkę wieprzową nie wiem jak wy ale my bardziej wolimy swojskie wędliny niż te kupne które po dwóch dniach są już śliskie a swojska? wyschnie a nie będzie śliska wiem z doświadczenia. Z takiej gotowanej szynki można wyczarować cuda na przykład pokroić w grubsze plastry przygotować dowolny sos i już mamy szybkie danie obiadowe, będę powtarzać to do skutku swojskie to swojskie nic tego nie przebije tak więc jeśli macie tylko możliwość i chęci to przygotowujcie sami a będziecie zachwyceni i co najważniejsze nic się nie zmarnuje
składniki:
- 1,800 kg szynki wieprzowej bez kości,
- 4 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku,
- 1 łyżka czosnku granulowanego,
- 1 łyżka czosnku suszonego niedźwiedziego,
- 1 łyżka pieprzu ziołowego,
- 15 ziaren ziela angielskiego,
- 5 liści laurowych,
- 2 litry wody zimnej
wykonanie:
Zakupioną szynkę wieprzową opłukać po czym osuszyć za pomocą durszlaka a następnie przełożyć do większego garnka wlać 2 litry wody tak aby całe mięso było zanurzone w wodzie, gdy już mamy przygotowane mięso wtedy dodać przyprawy które są opisane w składnikach. Wstawić na duży ogień do zagotowania a gdy się już zagotuje zmniejszyć moc ognia i na wolnym ogniu gotować 2 godziny pod pół przykrytą pokrywką co jakiś czas obracając szynkę można w trakcie gotowania lekko nakłuć drutem lub nożem czy ze środka mięsa nie wydostaje się krew ale to pod koniec gotowania się szynki
Po wyznaczonym czasie gotowania się szynki na wolnym ogniu zdjąć mięso z ognia nakryć pokrywką garnek i tak pozostawić w wywarze do całkowitego ostygnięcia, gdy już wywar z mięsem jest całkowicie zimny wtedy szynkę wyjąć na talerz i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc wtedy szynka nie będzie sucha (można nakryć woreczkiem przed wstawieniem do lodówki lub folią aluminiową). Następnego dnia lub po kilku godzinach wyjąć z lodówki i już można kroić a dodam że kroi się idealnie nic się nie rozpada podczas krojenia
Pyszna soczysta a zarazem bardzo miękka szynka gotowana w przyprawach idealnie nadaje się do kanapek z masłem na śniadanie czy kolację a nawet do pracy, mówię wam szczerze mięsko wyszło mi tak smaczne że zniknęło w mgnieniu oka. Tak więc jeśli nie ma przeszkód nie zastanawiajcie się i przygotujcie samodzielnie swoją wędlinkę, z takim mięskiem kanapki można zajadać z sałatą, ogórkiem, pomidorem czy kto z czym ma ochotę bardzo serdecznie polecam przygotować takie pyszności










Komentarze
Prześlij komentarz