Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto biszkoptowe z pysznym swojskim kremem i galaretkami

Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec ciasta a jeszcze jak się udadzą to w ogóle jestem przeszczęśliwa, dziś właśnie chcę podać Państwu mój przepis na ciasto biszkoptowe ze wspaniałym i pysznym kremem który sama stworzyłam. A ciasto biszkoptowe jest tak smaczne aż rozpływa się w ustach nie jest suche a wręcz przeciwnie, jeżeli lubicie ciasta to zapraszam do zapoznania się z przepisem, dla zainteresowanych dodam że od nikogo nigdy nie kopiuję przepisów daję swoje a jeśli mam od kogoś to zawsze wspominam tę osobę, kremy oczywiście sama wymyślam lub je udoskonalam z innym moich przepisów z kremami. Powiem tak robiłam z czyjegoś przepisu roladę a że mi nie wyszło ciasto gdzie żałuję że nie zrobiłam jej z mego przepisu więc zdjęłam krem upiekłam ciasto biszkoptowe i tak powstało te pyszne ciacho

ciasto biszkoptowe:

  • 6 małych jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej - skrobi,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki oleju

krem:

  • 2,5 szklanki mleka 3,2%,
  • 2 małe żółtka,
  • 3 budynie cytrynowe 40 g każde opakowanie,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 1 kostka margaryny, 
  • 1 łyżka cukru pudru

dodatkowo:

  • 1 galaretka cytrynowa 75 g

wykonanie:

Na początek przygotować wszystkie składniki zwłaszcza jajka i margarynę aby miały temperaturę pokojową jeśli są przechowywane w lodówce, następnie w międzyczasie gdy składniki nabierają temperaturę pokojową należy ugotować masę na krem którą przełożymy ciasto biszkoptowe. A masę na krem przygotować w ten spokój do garnka wlać na dno odrobinę wody gdy się zagotuje wlać szklankę mleka gdy się zacznie gotować przelać wcześniej wymieszane składniki w słoiku czyli budynie z cukrem, kaszą manną i żółtkami, całość gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając do czasu aż powstanie gęsta masa budyniowa a po ugotowaniu zdjąć z ognia i od razu nakryć folią aby nie powstał kożuch podczas stygnięcia. Jak już ostygnie wtedy margarynę zmiksować z łyżką cukru pudru na biało po czym dodawać po łyżce wystygniętej masy budyniowej i miksować tak do ostatniej łyżki masy budyniowej po czym cały krem miksować około 3-4 minuty

Jak już mamy przygotowany krem budyniowy wtedy należy przygotować ciasto biszkoptowe czyli do misy miksera lub robota PLENATARNEGO wbić całe jajka, wsypać cukier i zmiksować całość na pulchną masę jajeczną po czym wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia również zmiksować na koniec wlać olej i także zmiksować do połączenia się ciasta z olejem. Gdy masa na ciasto jest już gotowa przygotować blaszkę o wymiarach 32/22 wykładając ją papierem do pieczenia (ja aby lepiej papier się układam zwijam wymierzony w kulkę po czym namaczam w ciepłej wodzie, wyciskam i energicznym ruchem prostuję kulkę na równo), gdy mamy już wyłożony papier w blaszce należy przelać całą masę na ciasto po czym wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni druga półka od dołu i piec 30-35 minut w zależności od piekarnika, sprawdzić 2 minuty przed końcem pieczenia czy ciasto biszkoptowe już upieczone najlepiej patyczkiem, upieczone wyjąć z piekarnika po czym z papierem wyjąć na ręcznik papierowy i pozostawić do ostygnięcia

Jak już ciasto biszkoptowe wystygło należy je przekroić długim nożem na dwa blaty a następnie do blaszki w której było pieczone ciasto biszkoptowe ułożyć drugi papier do pieczenia po czym położyć dolny blat ciasta biszkoptowego na ciasto wyłożyć cały krem (tak jak wspomniałam zdjęłam go z nieudanego ciasta na roladę) na masę budyniową położyć kostki wcześniej przygotowanej galaretki ja do jednej galaretki dodaję jedną szklankę gotowanej wody po czym rozpuszczam a gdy wystygnie wkładam do lodówki aby szybciej stężała. Po nałożeniu całej masy budyniowej i położeniu galaretki położyć górną część blatu ciasta dociskając je do masy z galaretkami następnie posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę kto co woli i tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny jednak lepiej na całą noc aby masa dobrze się związała nakryć je folią aluminiową aby nie przeszły zapachy z lodówki 

Po wyjęciu z lodówki ciasto nadaje się do spożycia bardzo ładnie się kroi, połączenie ciasta biszkoptowego z kremem mało słodkim to strzał w dziesiątkę, można podczas robienia kremu dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego. Jeżeli lubicie ciasta z kremem to jak najbardziej polecam właśnie to ciasto a dodanie galaretki cytrynowej wspaniale podkreśla smak tegoż właśnie ciasta, jest proste w wykonaniu a już nie wspomnę jak szybko znika. Nie ma potrzeby nasączać ciasta biszkoptowego gdyż jest wystarczająco wilgotne ale to już zależy od gustów mój mąż był zachwycony tym ciastem także gorąco polecam. Dodam że ciasto można mrozić wystarczy włożyć je w papier do pieczenia następnie w folię aluminiową po czym w woreczek a gdy chcemy zjeść kawałek ciasta wystarczy wyjąć je z zamrażarki i na spokojnie odmrozić 

Komentarze

Popularne posty