Reklama

Wyszukaj przepis

Gęsty kapuśniak z ziemniakami na wędzonce.

Czy również lubicie gęste kapuśniaki tak jak my. My to w ogóle wolimy zupy ale czasami chce się odmiany, lecz jednak zupa to zupa a zwłaszcza jak wyjdzie tak smaczna że nic nie zostaje jedynie garnek do umycia 😂. Ale to chyba dobrze oznacza że zupa strasznie smakowała. Nie wiem jak wy ale ja kapuśniaku nie wyobrażam sobie bez pieprzu ziołowego i to tyle go sypię aż całą zupę zakrywa u siebie w talerzu, po prostu do kapuśniaka obowiązkowo pieprz ziołowy ale tylko pod warunkiem że go lubicie.

składniki :

600 g kości ogonowych wędzonych,

95 g korzenia pietruszki,

50 g marchwi,

0,5 łyżki papryki słodkiej czerwonej,

1 łyżka pieprzu ziołowego,

480 g kapusty kiszonej,

5 ziarenek ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

0,5 łyżki suszonego kopru,

0,5 łyżki suszonej natki pietruszki,

1 łyżka suszonych warzyw,

1 łyżeczka cukru,

6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej.


wykonanie : Na sam początek przygotować kości ogonowe wędzone, podzielić je na mniejsze kawałki. Do garnka wlać dwa litry wody włożyć przygotowane kości, dodać pokrojoną dowolnie marchew i korzeń pietruszki. Od czasu gdy całość się zagotuje, zmniejszyć ogień i na średnim gotować do miękkości mięsa na kościach wędzonych. W czasie gotowania dodać według swego smaku przyprawę uniwersalną, ziela angielskie oraz liście laurowe. Jak już mięso na kościach wędzonych jest miękkie wyjąć je do ostudzenia a do wywaru z kości dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz suszone warzywa gotować do miękkości ziemniaków.



W czasie gdy wywar nadal się z ziemniakami gotuje na wolnym ogniu a kości ostygły, wtedy od kości oddzielić mięso i pokroić je lub poszarpać w mniejsze kawałki.  Gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie dodać oskubane od kości mięso i chwilkę pogotować. Następnie dodać kapustę kiszoną pokrojoną drobno .
Jak już dodaliśmy kapustę do wywaru z ziemniakami wtedy kapustę dokładnie zanurzyć aby wywar był nad kapustą i gotować na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotować paprykę czerwoną oraz pieprz ziołowy. Przyprawy wsypać na pół miękka kapustę kiszoną dodać cukier i nadal gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty.


Gdy kapusta jest już wystarczająco miękka dodać suszony koper oraz suszoną natkę pietruszki zamieszać zagotować i zdjąć z ognia. Dodanie suszonych warzyw do kapuśniaku daje obłędny smak i zapach gotującego się kapuśniaku.
Gorący kapuśniak w formie zupy podałam z bardzo dużą ilością pieprzu ziołowego jak dla mnie może być go na grubo tak uwielbiam ten pieprz ale jeśli ktoś nie lubi można pominąć. Dodanie do zupy kawałków mięsa wędzonego polepszyło smak kapuśniaku. Taki kapuśniak jest bardzo syty a zupa jest dość treściwa.











Komentarze

Popularne posty