Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa grochowa z kabanosem

Dziś poniedziałek u nas nie ma pomidorowej z rosołu lecz grochówka na życzenie córci która do mnie przyjechała. A że uwielbia moją grochówkę to spełniłam jej życzenie. Czego matka nie zrobi dla swego ukochanego dziecka, wstaje się rano wstawia dowolne mięso u nas podudzia z kurczaka i w ciągu godziny zupka była gotowa a córci mina mówi sama za siebie. Tak jej posmakowała że pół garnka w mgnieniu oka zniknęło.

składniki:

1 kg podudzia z kurczaka,

190 g kabanosy wieprzowe,

1 marchew 50 g,

1 liść laurowy,

6 małych ziarenek ziela angielskiego,

2 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam swojską od mamy ),

0,5 łyżeczki cukru,

2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

8 - 10 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),

400 g grochu łuskanego połówki,

1 łyżka majeranku,

0,5 łyżki suszonego lubczyku,

0,5 łyżki suszonej natki pietruszki

wykonanie:

Na początek do dużego garnka wlać dwa i pół litra wody dodać podudzia kurczaka ( mogą być mrożone ) oraz wkroić dowolnie marchew, zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu w czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny. W trakcie gdy wywar z podudziami się gotuje dodać suszoną włoszczyznę, wsypać przyprawę uniwersalną i dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Jak podudzia są już miękkawe wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać groch, zamieszać i na wolnym ogniu gotować do miękkości ziemniaków oraz grochu


Gdy w gotującej się na wolnym ogniu zupie ziemniaki i groch są już miękkie, wsypać majeranek zamieszać i nadal gotować na wolnym ogniu przez chwilę a w międzyczasie pokroić na małe krążki kabanosy, przełożyć je na suchą rozgrzaną patelnię i przez chwilę podsmażyć na lekko rumiany kolor co jakiś czas mieszając. Podsmażone kabanosy dodać do gotującej się zupy i jeszcze chwile pogotować również na wolnym ogniu


Jak już gotująca się zupa przeszła zapachem dodanych podsmażonych kabanosów wtedy wsypać suszony lubczyk, cukier dla lepszego smaku zupy oraz suszona natkę pietruszki, zamieszać i lekko zagotować. Ugotowana zupę zdjąć z ognia

Ugotowana jeszcze gorącą zupę można przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Zupka wyszła przepyszna taka jaka lubi moja córeczka gęsta i aromatyczna a gdy zostanie na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. Dodanie kabanosa fajnie skomponowało się z grochem i jak ja to mówię nie zawsze musi być boczek aby grochowa wyszła smaczna wystarczy tylko dobrze ugotować z sercem


Komentarze

Popularne posty