Reklama

Wyszukaj przepis

Pierogi " Trójkąciki " z twarogiem na słodko

Dziś naszło mnie na pierogi a że uwielbiam je lepić to postanowiłam że zrobię z twarogiem na słodko, mąż mówił że super bo on również uwielbia na słodko. Nie wiem jak wy ale w moim przypadku jest tak że nie lubię kupnych pierogów z czym by one nie były to ciasto jest jakieś takie bez smaku i twarde, a jak zrobię swoje to aż miło ich się je. I nie to żebym się przechwalała ale nawet mój tato uwielbia moje pierogi mówi że ciasto rozpływa się w ustach

składniki na ciasto: 

2,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka 210 ml. ),
0,5 łyżeczki soli,
3/4 szklanki mocno ciepłej wody.

farsz:

750 g twarogu półtłustego,
12 łyżeczek cukru,
3 żółtka

wykonanie:

Na początek przygotować twaróg, przełożyć go do miski wsypać do niego cukier oraz dodać same żółtka. Całość dokładnie wymieszać za pomocą widelca do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Można dodać dowolny aromat ( ja dałam śmietankowy )


Jak już mamy przygotowany twaróg to należy przygotować ciasto na pierogi. Do miski wsypać mąkę dodać sól oraz mocno ciepłą wodę przegotowaną, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby mąka się nie sparzyła. Następnie wyrobić ręką do połączenia się w jedność, po tym czasie wlać dwie łyżki oleju i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały olej. Wyrobione ciasto odstawić pod ściereczką aby odpoczęło


Gdy ciasto już odpoczęło, na stolnicę wysypać mąkę położyć ciasto i rozwałkować dość cienko, następnie pokroić za pomocą radełka w kwadraty ( lub jeżeli ktoś woli to zrobić tradycyjne kółka za pomocą szklanki ). Na każdy wycięty kwadracik lub kółko nakładać przygotowany farsz z twarogu i zaklejać boki


Posklejane pierogi ułożyć na ściereczce a w międzyczasie w garnku wstawić wodę lekko ją soląc. Jak już woda się zagotuje włożyć pierogi gdy zaczną się gotować zmniejszyć ogień i na wolnym gotować przez 3 - 5 minut. Ugotowane pierogi wyjmować na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody w której były gotowane. Na talerzu układać pierogi pojedynczo aby nie leżał jeden na drugim ponieważ się posklejają


Ugotowane jeszcze gorące pierogi podałam z kleksem kwaśnej śmietany 18 % oraz lekko posypane cynamonem. Pierogi wyszły rewelacyjne a dodanie żółtka do twarogu spowodowało to że twaróg się nie rozpada podczas jedzenia a w farszu w ogóle nie jest wyczuwalne. Ja zrobiłam ciasto na trzy osoby jeżeli ma ktoś większą rodzinę wystarczy podwoić składniki. Zaś twaróg który mi został dodam mąki i zrobię placuszki

Komentarze

Popularne posty