Reklama

Wyszukaj przepis

Bułki drożdżowe na śmietanie z jabłkami

Dziś zaproponuję wam przepis na własnoręcznie wyrabiane bułki drożdżowe nie potrzebujące wyrastania, bułki są miękkie i lekkie jak piórko do nich wymyśliłam jabłka karmelizowane z kisielem jako farsz do środka. Przepis jest banalnie prosty a samo przygotowanie swojskich bułek drożdżowych to sama satysfakcja, ja kocham wykonywać bułeczki a jeszcze jak pięknie się udadzą to już po prostu rosnę w górę. Swojskich bułeczek smak i zapach nie do opisania

składniki na ciasto :

4 i 3/4 szklanki mąki pszennej + 1 garść do podsypania,

1 opakowanie drożdży suszonych - 7 g,

5 łyżek cukru,

5 łyżek ciepłej wody,

2 jajka rozmiar M,

1 śmietana 18 % - 400 g,

2 łyżki masła - może być Delma


farsz jabłkowy :

500 g jabłek - 4 spore sztuki,

1 łyżeczka cukru waniliowego,

6 łyżek cukru kryształ,

0,5 łyżeczki cynamonu,

1 kisiel z owocami 26 g


dodatkowo :

1 jajko rozmiar M,

2 łyżka mleka 2 %,

1 łyżeczka suchego maku


wykonanie : Na początek przygotować jabłka obrać je ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę. Do małego garnka wlać łyżkę wody dodać przygotowane jabłka i wsypać cukier, podsmażając je dodać cynamon i cukier waniliowy. Gdy puściły ładnie sok w trakcie smażenia zdjąć z ognia. Przygotować kisiel a następnie wsypać cały do odstawionych jabłek dokładnie zamieszać i pozostawić do ostygnięcia







Gdy stygnie już farsz jabłkowy do bułeczek wtedy zabieramy się za ciasto drożdżowe, do miski wsypać mąkę przez środek zrobić dołek i wsypać do niego suche drożdże dodając pół łyżeczki cukru i mąki wlać ciepłą wodę, po boku mąki wsypać cukier, wbić całe jajka i pozostawić tak do czasu aż drożdże zaczną pracować. Jak już drożdże rozpoczęły swoją pracę wtedy wlać podgrzaną śmietanę i wyrobić ciasto do czasu na gładką masę, następnie dodać roztopione mało i dalej wyrabiać na gładką puszystą kulę, spód ciasta po wyrobieniu podsypać mąką


Z wyrobionego ciasta ( jest bardzo delikatne i lekko klejące ale takie ma być ), odrywać dowolny kawałek ciasta ja rwałam większe kawałki, na każdy rozpłaszczony w ręku placek ciasta nakładać łyżkę farszu jabłkowego i sklejać po całości. Przygotowaną każdą bułeczkę położyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, sklejonym do papieru. Następnie przygotować jajko z mlekiem roztrzepać je widelcem


Przygotowane bułeczki posmarować przygotowanym roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami ja posypałam suchym makiem, pozostawić je tylko na tyle kiedy rozgrzeje się piekarnik one rosną same w sobie. Gdy ustawiony piekarnik na 180 stopni już się rozgrzał wstawić przygotowane bułeczki i piec 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na papierze zabierając blaszkę do całkowitego ostygnięcia


Upieczone ostygnięte bułeczki wyszły tak miękkie że aż rozpływały się w ustach a farsz jabłkowy to po prostu petarda. Takie swojskie bułeczki z jabłkami bardzo przypominają jesienne wieczory a po za tym ich smak to niebo w gębie, nawet koleżanka próbując nie mogła się nadziwić jakie wyszły mi one smaczne i mięciutkie. Z podanych składników wyszło mi 8 big bułek bo są spore szklankę użyłam o pojemności 210 ml














Komentarze

Popularne posty