Reklama

Wyszukaj przepis

Bitki w sosie

składniki: 800 g mięsa z łopatki,3 szklanki wody,2 łyżki suszonych warzyw,sól, pieprz,5-6 łyżek oleju,4 ziarenka ziela angielskiego,2 małe liście laurowe,3 łyżki śmietany 18 %,1 czubata łyżka mąki,1 łyżka natki pietruszki,ulubiona przyprawa.

wykonanie: Mięso pokroić w plastry dowolnej grubości, następnie tłuczkiem do kotletów ubić jak schabowego posolić i posypać pieprzem.Na patelnię dodać olej z opisu i smażyć plastry z obu stron na lekko brązowy kolor.Gdy już usmażone są plastry do garnka dodać wodę z opisu oraz suszone warzywa ułożyć usmażone plastry i dusić pod przykryciem do całkowitej miękkości mięsa,W międzyczasie dodać natkę pietruszki i doprawiając do smaku ulubioną przyprawą.Gdy zostanie około 1,5 szklanki wody z duszenia, rozrobić śmietanę z mąką i odrobiną wywaru tak aby nie było grudek, zalać mięso, zagotować.Podałam z ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty. Mięso rozpływało się w ustach.

Komentarze

Popularne posty