Reklama

Wyszukaj przepis

CIASTO DROŻDŻOWE Z DŻEMEM JABŁKOWYM I KRUSZONKĄ

Najładniejsze pierwsze ciasto drożdżowe które zrobiłam w 2019 roku a smak powalał na kolana, wyszło tak smaczne i mięciutkie aż rozpływało się w ustach

składniki:

0,5 kilograma mąki,
niepełna szklanka cukru,
5 dag drożdży,
0,5 szklanki mleka,
3 jajka,
pół kostki margaryny

wykonanie:

Z drożdży, letniego mleka, łyżeczki mąki i cukru, rozrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn wlać do miski z mąką .Następnie dodać cukier. Wszystko dokładnie wyrobić na koniec dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto rozłożyć na stole rozwałkować, posmarować dżemem(ja dałam dwa swojskie 250 g),zawinąć ciasto jak roladę, włożyć do formy z papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 170 stopniach przez około 60 minut

KRUSZONKA:

składniki:

50 g margaryny,
10 łyżek mąki,
4 łyżki cukru

Wszystkie składniki wyrobić ręką, jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli za sucha margaryny

Komentarze

Popularne posty