Reklama

Wyszukaj przepis

CIASTO DROŻDŻOWE Z DŻEMEM JABŁKOWYM I KRUSZONKĄ


składniki : 0,5 kilograma mąki,niepełna szklanka cukru,5 dag drożdży,0,5 szklanki mleka,3 jajka,pół kostki margaryny.

wykonanie : Z drożdży,letniego mleka,łyżeczki mąki i cukru,rozrobić rozczyn,odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięty rozczyn wlać do miski z mąką.Następnie dodać cukier.Wszystko dokładnie wyrobić na koniec dodać rozpuszczoną margarynę.Ciasto rozłożyć na stole rozwałkować,posmarować dżemem(ja dałam dwa swojskie 250 g),zawinąć ciasto jak roladę,włożyć do formy z papierem do pieczenia,odstawić do wyrośnięcia.Gdy już wyrośnie posypać kruszonką,wstawić do nagrzanego piekarnika,piec w 170 stopniach około godziny.
KRUSZONKA
składniki:50 g margaryny,10 łyżek mąki,4 łyżki cukru.Wszystkie składniki wyrobić ręką,jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki,jeśli za sucha margaryny. 

Komentarze

Popularne posty