Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
wtorek, 13 sierpnia 2019
CIASTO DROŻDŻOWE Z DŻEMEM JABŁKOWYM I KRUSZONKĄ
składniki : 0,5 kilograma mąki,niepełna szklanka cukru,5 dag drożdży,0,5 szklanki mleka,3 jajka,pół kostki margaryny.
wykonanie : Z drożdży,letniego mleka,łyżeczki mąki i cukru,rozrobić rozczyn,odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięty rozczyn wlać do miski z mąką.Następnie dodać cukier.Wszystko dokładnie wyrobić na koniec dodać rozpuszczoną margarynę.Ciasto rozłożyć na stole rozwałkować,posmarować dżemem(ja dałam dwa swojskie 250 g),zawinąć ciasto jak roladę,włożyć do formy z papierem do pieczenia,odstawić do wyrośnięcia.Gdy już wyrośnie posypać kruszonką,wstawić do nagrzanego piekarnika,piec w 170 stopniach około godziny.
KRUSZONKA
składniki:50 g margaryny,10 łyżek mąki,4 łyżki cukru.Wszystkie składniki wyrobić ręką,jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki,jeśli za sucha margaryny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Robiliście - piekliście już kiedyś pasztet z cukinii ? jeżeli nie to z czystym sumieniem polecam wam upieczenie takiej wersji pasztetu będzi...
-
Co dziś u was w taki upał króluje w czas obiadowy ? ja przygotowałam kartacze i przyznam się bez bicia że to moje pierwsze kartacze w życiu ...
-
Zdradzę państwu przepis jak przygotować wątróbkę aby w czasie smażenia nie pryskała. Jesteście ciekawi ? w takim razie zabieram się za pisan...
-
Do Niedzielnej kawki kłaniają się pyszne drożdżówki wykonane na zsiadłym mleku z borówkami i kruszonką. Lubicie ? mogą być wykonane z dowoln...
-
Dziś z wielką przyjemnością zaproszę Państwa na pyszną surówkę obiadową z ogórków gruntowych którą nauczyła mnie była teściowa, jest to najs...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz