Reklama

Wyszukaj przepis

Dżem truskawkowy z galaretką brzoskwiniową

składniki: 

2,5 kg truskawek, 
1 kg cukru, 
2 galaretki brzoskwiniowe ( 75 g każda ), 
0,5 litra truskawek z obiadu ( sos który robiłam z miodem nie koniecznie )

wykonanie: 

Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, wysuszyć na durszlaku. Do garnka wlać wody aby tylko zakryć dno, dodać truskawki i smażyć na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając i rozgniatając truskawki. Następnie dodać cukier i nadal smażyć, dodać pozostały sos truskawkowy z obiadu ( nie koniecznie ja po prostu nie lubię jak się coś marnuje ), smażyć do powstania kożuszka. Pod koniec dodać galaretki i nadal smażyć do zgęstnienia ( one nie będą bardzo gęste ). Gotowe przełożyć do słoików i wstawić do gotowania zalewając wodę do większej połowy słoika. Od czasu zagotowania pasteryzować 15 minut. Pozostawić w garnku do czasu ostygnięcia wody. Weki są przyjęte gdy pokrywka jest za ssana do środka

Komentarze

Popularne posty