Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 6 sierpnia 2019

Warstwowe gołąbki.


składniki :

1,5 szklanki ryżu, 1100 młodej kapusty, 1 koncentrat 160 g, 3 szklanki wody ( może być z parzenia kapusty lub rosół ), 0,5 łyżki jarzynki ( do sosu tylko w przypadku gdy dodajemy wodę ),1 łyżka jarzynki ( mam z firmy Organic - Fabryka Smaku ,3 łyżki majeranku, 0,5 łyżki ziół prowansalskich, 4 ząbki czosnku, 500 g mięsa mielonego z szynki, 2 plastry margaryny, szczypta pieprzu kolorowego, 1 łyżka papryki słodkiej w proszku.
wykonanie : 

Kapustę sparzyć. Ryż ugotować i ostudzić, wsypać do miski dodać jarzynkę, majeranek, zioła prowansalskie, czosnek pokrojony w drobną kostkę, mięso mielone, paprykę, szczypta pieprzu kolorowego, wszystko dokładnie wymieszać. Naczynie 3,5 litra wysmarować margaryną ułożyć warstwę kapusty następnie farsz znowu kapustę i tak na przemian, wierzch zakryć kapustą. Rozrobić sos i zalać gołąbki. Na wierzch położyć 2 plasterki margaryny, przykryć naczynie pokrywą od naczynia lub folią aluminiową. Wstawić do zimnego piekarnika nastawić na 200 stopni i piec - gotować 2 godziny i 10 minut, 10 minut przed końcem odkryć naczynie. Polecam są bardzo smaczne. Można jeść jako dodatek do ziemniaków jak również z chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu