Reklama

Wyszukaj przepis

Fasolka po bretońsku



składniki:

1 kg fasoli dużej (mam swoją),1 liść laurowy,6 ziarenek ziela angielskiego,1 mała cebula,1 mały ząbek czosnku,2,5 pętka kiełbasy śląskiej,0,5 łyżki papryki wędzonej w proszku,2 łyżki domowego keczupu z dyni,1 przecier pomidorowy 160 g,2 łyżki majeranku,0,5 łyżki smalcu,0,5 łyżki ulubionej przyprawy z dodatkiem soli,1 łyżeczka cukru.

wykonanie: 

Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia wylać wodę. Do garnka wlać 1 litr wody dodać fasolę, liść laurowy oraz ziele angielskie, gotować do miękkości fasoli. W między czasie dodać majeranek i czosnek pokrojony drobno. Gdy fasola się gotuje na patelni roztopić smalec z opisu dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz kiełbasę pokrojoną w grubszą kostkę, obsmażyć. Dodać do gotującej się fasoli. Po chwili dodać keczup (nie koniecznie) oraz paprykę wędzoną, chwilę pogotować dodać koncentrat i doprawić według siebie ulubioną przyprawą z dodatkiem soli i cukrem. Dodać około szklanki wody jeśli za gęsta. Gotować jeszcze chwilę do czasu aż fasola będzie miała pół gęsty sos. Podawać kto z czym lubi u nas z chlebem.

Komentarze

Popularne posty