Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 7 sierpnia 2019

Fasolka po bretońsku



składniki: 1 kg fasoli dużej (mam swoją),1 liść laurowy,6 ziarenek ziela angielskiego,1 mała cebula,1 mały ząbek czosnku,2,5 pętka kiełbasy śląskiej,0,5 łyżki papryki wędzonej w proszku,2 łyżki domowego keczupu z dyni,1 przecier pomidorowy 160 g,2 łyżki majeranku,0,5 łyżki smalcu,0,5 łyżki ulubionej przyprawy z dodatkiem soli,1 łyżeczka cukru.

wykonanie: Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia wylać wodę. Do garnka wlać 1 litr wody dodać fasolę, liść laurowy oraz ziele angielskie, gotować do miękkości fasoli,W między czasie dodać majeranek i czosnek pokrojony drobno. Gdy fasola się gotuje na patelni roztopić smalec z opisu dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz kiełbasę pokrojoną w grubszą kostkę, obsmażyć,Dodać do gotującej się fasoli. Po chwili dodać keczup (nie koniecznie) oraz paprykę wędzoną, chwilę pogotować dodać koncentrat i doprawić według siebie ulubioną przyprawą z dodatkiem soli i cukrem,Dodać około szklanki wody jeśli za gęsta. Gotować jeszcze chwilę do czasu aż fasola będzie miała pół gęsty sos.Podawać kto z czym lubi u nas z chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu