Reklama

Wyszukaj przepis

Gołąbki z liści winogron.

składniki : 
20 młodych liści winogron,900 g mięsa mielonego dowolnego ( ja miałam z indyka ), 3 łyżki majeranku, 3 duże ząbki czosnku, 0,5 łyżki pieprzu czarnego, 1 łyżka soli, 2 koncentraty pomidorowe po 160 g, 1 łyżka swojskiej jarzynki ( mam z firmy Organic - Fabryka Smaku ), 1,5 szklanki ryżu, 1,5 litra wody, 1 łyżka cukru.
wykonanie : 

Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Do miski dodać mięso, majeranek, pokrojony w drobną kostkę czosnek oraz pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Liście winogron umyć, osuszyć na durszlaku odciąć łodyżkę nałożyć przygotowany farsz około jednej łyżki w zależności od wielkości liścia. Zawijać dość ciasno, boki włożyć w środek i ciasno ułożyć w garnku ( na dno garnka włożyć że dwa liście ). Gdy wszystkie są już ułożone na wierzch zalać przygotowanym sosem pomidorowym. Wodę z opisu wlać do miski dodać koncentraty, jarzynkę i cukier. Wymieszać, zalać gołąbki i wstawić do gotowania. Od czasu zagotowania gotować na bardzo wolnym ogniu 1,5 godziny. Gołąbki są pyszne na zimno jak i gorąco a sos w czasie gotowania robi się fajny gęsty.

Komentarze

Popularne posty