Reklama

Wyszukaj przepis

Gołąbki


składniki: 

1 mała główka kapusty,1,200 kg mięsa z łopatki,2 woreczki ryżu,2 łyżki majeranku,4 mniejsze lub 2 duże ząbki czosnku,1 łyżka ulubionej przyprawy z dodatkiem soli,1 łyżeczka pieprzu czarnego.

zalewa: 

3 szklanki gotowanej wody,1,5 puszki koncentratu pomidorowego 160 g,1,5 łyżki ulubionej przyprawy z dodatkiem soli,1 płaska łyżka cukru.

wykonanie: 

Ryż w woreczkach ugotować dzień wcześniej. Mięso zmielić maszynką o drobnych oczkach. Kapustę sparzyć (ja daję 4,5 litra wody, 1 łyżkę soli oraz 1 łyżkę octu).Do miski dodać ryż, zmielone mięso oraz resztę składników i dokładnie wyrobić ręką. Ze sparzonych liści kapusty wyciąć twardą część, nakładać farsz, zawinąć ciasno gołąbki a boki wciskać w środek (wtedy się nie rozwalają).Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku wyłożonym na dnie liśćmi kapusty. Zalać zalewą przygotowaną wcześniej. Wstawić do zagotowania. Jak już się zagotują odstawić na mniejszy ogień i gotować do czasu aż liście z góry będę miękkie.

Komentarze

Popularne posty