składniki : 0,5 kg chudej łopatki, 1 łyżka czosnek niedźwiedzi suszony, 1 łyżka przyprawy Delikat, szczypta pieprzu cytrynowego, 0,5 łyżki ulubionej przyprawy w formie jarzynki, 3 łyżki oleju, 3 łyżki mąki, 1 czubata łyżka suszonych warzyw mam swoje, 3 szklanki wody, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy.
wykonanie : Mięso z łopatki pokroić na części i obsypać przyprawami, wymieszać. Na suchej patelni podsmażyć mięso na rumiano. Do garnka wlać wodę z opisu dodać suszone lub żywe warzywa, włożyć usmażone kawałki mięsa i dusić z pokrywką na pół przykrytą. Dusić do czasu aż wyparuje 1,5 szklanki wody wtedy mięso jest już miękkie. Następnie na suchej patelni przypalić 2 łyżki mąki, zalać wodą z mięsa i wymieszać aby nie było grudek zalać mięso, zagotować po chwili w słoiku z wodą rozcieńczyć łyżkę mąki zalać sos, zagotować, dodać ziele angielskie i liść laurowy doprawić do smaku. Obiad podałam z ziemniakami polanymi sosem i ogórek nasolony.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Robiliście - piekliście już kiedyś pasztet z cukinii ? jeżeli nie to z czystym sumieniem polecam wam upieczenie takiej wersji pasztetu będzi...
-
Co dziś u was w taki upał króluje w czas obiadowy ? ja przygotowałam kartacze i przyznam się bez bicia że to moje pierwsze kartacze w życiu ...
-
Zdradzę państwu przepis jak przygotować wątróbkę aby w czasie smażenia nie pryskała. Jesteście ciekawi ? w takim razie zabieram się za pisan...
-
Do Niedzielnej kawki kłaniają się pyszne drożdżówki wykonane na zsiadłym mleku z borówkami i kruszonką. Lubicie ? mogą być wykonane z dowoln...
-
Dziś z wielką przyjemnością zaproszę Państwa na pyszną surówkę obiadową z ogórków gruntowych którą nauczyła mnie była teściowa, jest to najs...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz