Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 16 sierpnia 2019

Keczup z cukinii.

 Dostałam przepis od koleżanki Asi z grupy i musiałam zrobić nie byłabym sobą :
 składniki : 1,5 kg oczyszczonej i obranej już cukinii, 500 g cebuli, 2 szklanki cukru ( dałam 2,5 ), 1 szklanka octu, 3 łyżki soli, 2 koncentraty pomidorowe po 160 g, 1 łyżeczka pieprzu naturalnego ( dałam 1,5 łyżeczki ), 1 łyżka papryki słodkiej ( dałam 1,5 łyżki ), 1 łyżeczka papryki ostrej, szczypta ziół prowansalskich.
 wykonanie : Cebulę oraz cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej po czym posypać solą i wymieszać, odstawić na 3 godziny żeby puściło sok a cebula zmiękła. Przełożyć do garnka smażyć około 40 - 45 minut. Dodać ocet oraz cukier i dusić 20 minut często mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy oraz resztę składników sypkich, chwilę podsmażyć i odstawić do wystygnięcia. Wystudzone zmiksować blenderem na gładką masę. Ponownie całość zagotować. Przełożyć do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić. Wstawić do garnka ze ścierką. Zalać ciepłą wodą do połowy słoika i od zagotowania zmniejszyć ogień pasteryzować 15 minut. Zostawić w garnku na noc lub wyłożyć na ręcznik do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Wyszedł mi dość pikantny ale moje dzieci taki lubią z tego przepisu wyszło mi 8 słoików 0,3 l.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu