Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 8 sierpnia 2019

Moje pierwsze w życiu różyczki drożdżowe

 wyszły mi bardzo fajne choć sama je wymyśliłam
 składniki na ciasto: Pół kilograma mąki + pół szklanki mąki na wyrobienie,3 jajka,50 g drożdży,1 szklanka cukru,40 g margaryny,kilka kropel aromatu pomarańczowego,pół szklanki mleka,3 sztuki dużych jabłek.
 jabłka: sok z jednej cytryny,4 łyżki cukru,można dodać pół szklanki cukru(ja nie dodałam).cukier na ciasto:pół łyżki cynamonu.
wykonanie: Z drożdży, letniego mleka, łyżeczki mąki i cukru rozrobić rozczyn.Wlać go do miski z mąką. Następnie dodać cukier i aromat. Wszystko dokładnie wyrobić. Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto uformować w kulę, odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnie przeciąć nożem na pół, pierwszą jak i drugą kulę rozwałkować cienko, pokroić paseczki około 5 - 6 cm,Posypać ciasto cukrem z cynamonem, układać jabłka,Ciasto zawinąć od dołu,Następnie zawijając tak zwanego ślimaka, zwinąć ciasto z jabłkami,Ułożyć w foremce do babeczek.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec 40 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku.Mi wyszło 12 różyczek.Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.Jabłka przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne i kroić cienkie plasterki, do garnka włożyć jabłka przygotowane, zalać wodą i sokiem, od zagotowania gotować 2 minuty aby jabłka zmiękły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu